За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска

...
За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска
Коментари Харесай

Пращаме Благодатния огън на Македония

За първи път в историята Македонската православна черква - Охридска архиепископия ще получи Благодатния огън и това ще стане благодарение на България, съобщи кореспондент на БГНЕС. Той ще бъде предаден на летище София на представителя на Светия синод на МПЦ-ОА митрополит Иларион, който се изпраща персонално от архиепископ Стефан. Веднага по-късно митрополит Иларион ще отпътува с хеликоптер за летище Скопие, откъдето ще бъде раздаден на всички храмове в Република Македония.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от най-младия ни митрополит - Антоний. В делегацията на 40-годишния свещеник за Йерусалим са включени някогашният транспортен министър Кристиян Кръстев, който персонално Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Българските духовници провеждат живо лъчение в обществените мрежи на предаването на Благодатния огън. За първи път български свещеник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005-та година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.

Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7-ми април рано сутринта с държавния аероплан " Фалкон " с решение на премиера. Очаква се той да кацне в София на Велика събота към 19.30 часа. След това Благодатния огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония. Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се възпламенява всяка година на Страстна събота в общия за разнообразни християнски конфесии храм " Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по извънреден метод и е знамение. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР