За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ Проф. д-р

...
За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ Проф. д-р
Коментари Харесай

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков " сложиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III.

Устройството е вградено на 37-годишен пациент с терминална сърдечна непълнота, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия.

37-годишният мъж постъпва в лечебното заведение с последна форма на сърдечна непълнота, със признаци на зной, сърцетуптене и отмалялост. Помпената функционалност на сърцето е отслабнала фрапантно и доближава 10-15%. Състоянието му постанова или трансплантация или слагане на различен тип устройство, което да подкрепи сърцето, до момента в който изчака подобаващия донор.

Операцията е осъществена от екипа на проф. Димитър Петков, който вгради изкуственото сърце Heart mate III.

Пациентът е в положително общо положение и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.
Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг интервал на прекарване, сравним съвсем с този на една сърдечна трансплантация.
Българските пациенти към този момент ще са изцяло равностойни с пациентите от останалите развити страни, в които от години се вграждат такива устройства.

УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков " е единствената болница в България, в която се слагат изкуствени сърца от най-ново потомство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР