За първи път у нас водещи търговци на храни обединяват

...
За първи път у нас водещи търговци на храни обединяват
Коментари Харесай

5 вериги с меморандум за подкрепа на бг производители

За първи път у нас водещи търговци на храни сплотяват старания и се ангажират с съответни ограничения в поддръжка на българските производители.

На 31 декември 2020 година членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет подписаха „ Меморандум за приемане и осъществяване на общи ограничения в поддръжка на българските производители и основаване на благоприятни условия за реализация на техни артикули посредством магазините на търговците на дребно на храни и хранителни артикули, опериращи на територията на Република България “.

Приемането на документа е поредна стъпка в обединените старания на комерсиалните вериги за поддръжка на български производители, която беше още по-активна в изискванията на пандемия през 2020 година, и продължение на дългогодишната политика на водещите ритейлъри у нас за партньорство с родния аграрни бранш, която датира още от навлизането на представителите на модерната търговия в България.

Меморандумът планува осем ограничения, които фирмите се ангажират да ползват:

Осигуряване на площи в комерсиалните обекти за българските артикули

Всяка от фирмите ще обезпечи в своите магазини място за продажба на артикули с български генезис и/или създадени от български производители, в това число междинни и дребни районни производители. Продуктите ще бъдат разполагани в супермаркетите съгласно техния тип (млечни артикули, месни артикули, яйца и др.) и темперамент (сезонност при плодове и зеленчуци и др.).

Маркетингова поддръжка за по-разпознаваеми български артикули

Ще бъде обезпечено уместно обозначаване на питателните артикули с български генезис, с цел да могат потребителите по-лесно да разпознават родните артикули. Търговците ще влагат в в допълнение маркетингово позициониране на обособени артикули на български национални и районни производители.

Предоставяне на място за фермерски пазари и събития на производители

Ще се организират фермерски пазари и други събития, посредством които междинни и дребни български производители ще могат да продават продукцията си, отговаряща на всички нормативни условия и при съблюдаване на ограниченията за сигурност. Търговците ще реализират маркетингова връзка за всяко настрана събитие, с цел да притеглят оптимален брой консуматори.

Обучения за дребни и междинни районни производители и подкрепяне при узаконяване на бизнеса им

Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет се ангажират да положат старания за образования на дребни и междинни районни производители. Обученията ще включват запознаване с условията за образуване и обмисляне на производството, за съхранението и пакетажа, контрола на качеството на продукцията и логистиката на доставките, съгласно условията на огромните търговски вериги. Специално внимание ще се обръща на опциите за узаконяване, когато производителите имат предпочитание и потенциал да развият бизнеса си. За провеждането на образованията членовете на СМТ чакат подпомагане от страна на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската организация по сигурност на храните.

По-бързо разплащане с производителите и срещи за договаряне на условия

Подписалите меморандума търговци са подготвени да договарят по-кратки периоди за заплащане на артикули, доставени от междинни и дребни районни производители. Така ще бъдат обезпечени по-бързо ликвидни средства за производителите и те ще могат да възнамеряват по-добре бизнеса си. Компаниите ще реализират самостоятелни договаряния за установяване на търговски условия - цени, количества, качество, периоди и други

Участие в работни групи по отношение на провокациите в земеделския бранш

Компаниите са подготвени да вземат участие в работни групи, в това число и такива към Националния съвет по храните към МЗХГ, с цел да подкрепят българските производители посредством хрумвания, учредени на опита от сполучливите им бизнес модели. Целта е да се намират решения и да да се създаде механизъм, съгласуван от МЗХГ, който да предизвиква разнообразни форми на законосъобразно сдружаване на производителите, с цел да отговорят на количествените и сертификационни условия на търговците в интерес на българския консуматор и на устойчивото развиване на българския производител.

Мерките ще се ползват съгласно спецификите на бизнес модела на ритейлърите

Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет ще ползват признатите в меморандума ограничения при цялостно опазване на икономическата си автономия и самостоятелност. Компаниите ще се управляват от спецификите на бизнес модела, по който действа всяка от тях, и от условията и регулациите на националното и европейско право, при спазване на нормите и правилата на конкурентното право, свободното придвижване на артикули и правото за отбрана на потребителите. Всеки търговец, страна по меморандума, дефинира напълно самостоятелно цялостната си политика във връзка с предлагането на артикули с български генезис.

Във връзка с подписването на меморандума, изпълнителният шеф на СМТ Йордан Матеев съобщи: „ Свободната търговия, саморегулацията и доброволните ограничения най-успешно могат да балансират ползите на всички участници по веригата на доставки на храни от фермера до крайния консуматор. Обединяването в изискванията на рецесия на водещите търговци на храни към съответни доброволни ограничения за поддръжка на българските производители е значимо събитие за България. То е разумно продължение на дългогодишната поддръжка, която членовете на СМТ дават на локалните производители “.

Срокът на деяние на меморандума е до 31 декември 2021 година, като при нужда може да бъде продължен. Инициативата е отворена за присъединение на всеки търговец на храни, който приема и се ангажира да съблюдава заложените ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР