За първи път тази година ще можем да се възползваме

...
За първи път тази година ще можем да се възползваме
Коментари Харесай

Ползваме до 500 лв. данъчно облекчение за безкасови разплащания

За първи път тази година ще можем да се възползваме от ново данъчно облекчение, в случай че през годината сме получавали приходи по банков път и сме се разплащали безкасово. Какви са изискванията, с цел да получим отстъпката и какъв брой можем да спестим от облагането на приходите ни, споделя Николай Минков.


За да се възползваме от новото данъчно облекчение, би трябвало да отговаряме на две условия, изясняват от Национална агенция за приходите.
Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Човек би трябвало да получава цялостния размер на прихода си по банков път. Това включва както заплатата, по този начин и да вземем за пример възнаграждения, приходи от наем. Т.е. всеки лев, който човек през 2017 година е получил по банков път и най-малко 80% от тази сума е изхарчена още веднъж по банков път, в това число дебитни или кредитни карти, това дава право на физическото лице да употребява данъчно облекчение в размре до 500 лева
Гражданите, отговарящи на изискванията за прилагане на отстъпката, няма да бъдат натоварени с бумащина. За да се възползват от данъчното облекчение, не е нужно да подават спомагателна данъчна декларация.
Росен Бъчваров -говорител на Национална агенция за приходите: Нищо друго с изключение на обявление в данъчната декларация не се изисква. Приложението за данъчните облекчения, а те са доста, има специфична секция и на това данъчно облекчение.
Към данъчната декларация не се постанова да се показват банкови извлечения или писмени доказателства, за безкасовите доходи и разноски, които сме правили през годината.
Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Нашият зов към данъкполтаците е да подадат искане за прилагане на това данъчно облекчение единствено и само в случаите, в които дават отговор на това изискване. Защото част от подадените заявления ще бъдат одитирани, ще бъдат тествани дали дават отговор на действителността.
От Национална агенция за приходите припомнят, че до края на януари изчита срокът за обявление на доходити с 5% отстъпка, крайният период за подаване на подоходните заявления е в края на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР