За първи път тази година декларациите, подадени по електронен път

...
За първи път тази година декларациите, подадени по електронен път
Коментари Харесай

Декларираният данък върху доходите за 2018 г. е 1.06 млрд. лв

За първи път тази година декларациите, подадени по електронен път посредством ПИК или електронен автограф, са повече от хартиените.

© Юлия Лазарова Над половин милион работещи са подали в период данъчните си заявления тази година, а общият налог, заявен в Националната организация за приходите (НАП), е към 1.06 милиарда лева Това стана ясно от думите на Росен Бъчваров пред Българска национална телевизия, който е представителя на организацията. Това обаче към момента не е цялата сума, която се чака от данъчната акция, тъй като има още една седмица, в която ще постъпват заявления, изпратени по пощата. Предполага се, че те са към 50 хиляди и по този начин общият брой ще нарасне до 600 хиляди заявления.

Самоосигуряващите се, едноличните търговци и хората с приходи извънтрудова активност имаха период до края на април да подадат данъчни заявления, както и да платят дължимия налог общ приход.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Все повече онлайн заявления

По-голямата част от заявените тази година 1.06 милиарда лева са удържани през 2018 година по трудови и цивилен контракти. Сумата за довнасяне или данъкът, който не е удържан предходната година (т.е. бил е заплатен до 30 април) е към 150 млн. лева и е съвсем напълно импортирана, излиза наяве от думите на Бъчваров.

Хората, които са позволили неточности в данъчната си декларация, ще имат опция да я поправят до края на септември тази година. След този период се постанова санкция за декларация, подадена с неверни данни, която може да стигне до 1000 лева

За първи път тази година декларациите, подадени по електронен път посредством ПИК или електронен автограф, са повече от хартиените. А от идната година процесът се улеснява в допълнение. Всички хора с приходи отвън тези по трудов контракт няма да имат потребност от служебни бележки. От 2020 година справките за изплатените суми към Национална агенция за приходите ще подават единствено работодателите, а електронните заявления ще са авансово попълнени с данните от тях. Така единственото, което ще се изисква от деклараторите, е да ревизират документа, да се подпишат и да го изпратят назад. Електронните търговци би трябвало да заявяват активността си в Национална агенция за приходите до 29 юни

Търговците, които употребяват електронни магазини или онлайн платформи за продажби, би трябвало да подадат информация за това в Национална агенция за приходите до 29 юни посредством портала за е-услуги на организацията (необходим е електронен подпис). Това включва и тези, които възнамеряват да употребяват електронен магазин отсега нататък - те също би трябвало да изпратят данни за него преди да стартират активността си, показват от Национална агенция за приходите. Потребителите към този момент имат опция през уеб страницата на Национална агенция за приходите да видят дали съответен онлайн търговец е заявил магазина си. До момента организацията е получила данни за близо 11 хиляди електронни магазина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР