За първи път ще имаме национални и европейски избори и

...
За първи път ще имаме национални и европейски избори и
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Едва 20% от гласоподавателите знаят в кое политическо семейство е партията, на която симпатизират

За първи път ще имаме национални и европейски избори и това ще е късмет за социолози, наблюдаващи, публицисти и партии да видят по какъв метод ще се разграничават или припокриват разказите, посланията, в това число и мобилизацията на гласоподавателите ", сподели социологът от " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова пред " Фокус ".

" На този стадий не може да се приказва за разнообразни послания от страна на политическите партии, защото на процедура европейска акция няма. През последната седмица у нас се приказва за кавги, свързани с разпадналото се ръководство, за началото на активността на служебното държавно управление и европейската тематика напълно отсъства от българското медийно и политическо пространство. Много се надявам тя да се появи, тъй като има какво да научат българските жители. Това, което се случва в Европа, визира всеки един от нас ", акцентира Боряна Димитрова.

" Националните избори постоянно са с по-голям резонанс и тежест от европейските ", означи тя.

" Партиите влагат там доста повече старание, вършат доста по-силна акция. Дори и да не затъмни, в доста огромна степен националният избор ще остави отпечатък върху европейския “, счита социологът.

Тя означи, че по-младите и по-образовани хора, които пътуват и виждат провокациите и преимуществата на Европейския съюз, са по-склонни да гласоподават на европейски избори.

" Това не са безусловно ползвателите на еврофондове и тези, които са се възползвали от схеми за систематизиране на евросредства, а хора, които в действителност виждат преимуществата на една демократична и конкурентна стопанска система, каквато е европейската. Ние виждаме, че като предписание на европейски избори проевропейските партии имат по-висок дял и тежест, в сравнение с национални избори “, съобщи Боряна Димитрова.

Гласоподавателите в Турция нямат право да гласоподават на изборите за Европейски парламент, защото страната не е член на Евросъюза.

" Не считам, че евровотът ще бъде основен за мотивацията и мобилизацията, само че ще има други фактори, които ще бъдат основни – каква е степента на посланичество, каква е работата с тези хора, до каква степен те са задоволени от настоящето посланичество. Вътрешнополитическата динамичност в България по всяка възможност ще се отрази в Турция ", разяснява Боряна Димитрова.

" Конфликтите сред българските политически партии не значат безусловно разнообразни идеологически ориентации на ниво Европейски парламент, означи социологът.

" Не повече от 20% от дейните гласоподаватели знаят към кое европейско политическо семейство принадлежи партията, на която симпатизират. От друга страна, при европейския избор в България водещо ще бъде доверието към водачите на листи, тезите, които те застъпват, и към този момент като втора линия ще бъде какво е европейското политическо семейство, към което принадлежат ", съобщи Димитрова.

Социологическите изследвания би трябвало да регистрират какви са настройките по едно и също време за европейски и народен избор, добави социологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР