За първи път ролята на Москва и наместа ѝ във

...
За първи път ролята на Москва и наместа ѝ във
Коментари Харесай

ГОДИШЕН ДОКЛАД: ДАНС призна за сериозна намеса на Русия във вътрешната политика на България

За първи път ролята на Москва и наместа ѝ във вътрешната политика на страната е разказана в годишния отчет за активността на ДАНС, който е бил утвърден от държавното управление.

“През 2021 година районът на Черно море се трансформира в главен спектакъл за изострена конкуренция и опълчване. През втората половина на годината Руската федерация стартира огромна хибридна акция за преустановяване разширението на НАТО на изток и опазване на съветското въздействие в прилежащи страни. За задачата ангажира сложен инструментариум, в това число дипломация, военна мощ, специфични служби, стопански лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), осведомителни пропагандни и дезинформационни акции и кибератаки”, написа в отчета на ДАНС, представен от " 24 часа ", по отношение на средата на сигурност, в която е минала предходната година.

В документа има и специфична добавка, че на 24 февруари Русия е почнала военна инвазия против Украйна.

Тя е разказана като “безпрецедентна след Втората международна война експанзия на територията на Европа”.

България е обект на систематичен разследващ интерес, ориентиран към уговорките ни в Европейски Съюз и НАТО, модернизацията на Българската войска, стопанската система и вътрешната политика, изключително поради поредицата парламентарни избори през предходната година.

Опити за въздействие и влияние има в държавни, военни, просветителни и религиозни институции, медиите, означават контраразузнавачите в отчета си.

Като изключително внимание сътрудниците обръщали на енергетиката.

Имало и опити за придобиване на секрети на България и съдружниците от НАТО.

В отчета на ДАНС единствената упомената особено страна е Русия.

Въпреки това контраразузнаването приказва за активност на няколко непознати разследващи служби на територията на страната.

Като съществена заплаха са избрани опитите да придвижват на наша територия характерни за страната им вътрешни проблеми.

Имало е и опити за интервенция в изборите и директното взимане на политически решения, излиза наяве още от обществената част от отчета на ДАНС.

Контраразузнавачите още веднъж не посочват от коя страна или непозната работа са пристигнали тези опити.

Но в главата, отдадена на това по какъв начин организацията противодейства на опитите на непознатите разследващи служби да оказват въздействие в България, са разказани само разкрити шпиони на Русия.

Особено внимание контраразузнавачите обръщат на разкритата при започване на 2021 година група от петима някогашни военни, които шпионираха в интерес на Москва.

В групата участваха имената на някогашния боен шпионин Иван Илиев, зам.-шефа на бюджетната дирекция на Министерството на защитата полк. Петър Петров, някогашния началник на секретното деловоство на Народното събрание Любомир Медаров.

ДАНС отбелязва и пресичането на активността на съветски разузнавачи на територията на България.

В отчета не са включени случаите от 2022 година, в това число и изгонването на 70 съветски дипломати и чиновници на посолството.

Причината е, че документът е единствено за 2021 година

При изгонването на дипломатите от екипа на някогашния министър председател Кирил Петков твърдяха, че в ДАНС е имало данни за тяхната активност против България.

В отчета на контраразузнаването не са разказани и изказванията на бившето държавно управление, че български обществени фигури, измежду които и политици, получават по 4000 лева месечно, с цел да служат на Москва.

Специално внимание в отчета си ДАНС обръща на опитите да бъде употребена пандемията от COVID-19 както посредством разпространяване на подправени вести, по този начин и директно за дискредитиране на български и европейски институции.

“Отправяни са апели за осъществяването на “граждански арести” и физически похищения над публицисти, членове на неправителствени организации и политически представители, поддръжници на имунизационните акции и ограничаващите ограничения. През втората половина на 2021 година е следена и забележителна протестна активизация против противоепидемичните мерки”, написа в отчета на контраразузнаването.

За поредна година от ДАНС обръщат внимание на неприятното положение на здравната система като риск за националната сигурност на България.

Отчита се и увеличение на решенията за ТЕЛК, които основават рискове и за финансовата сигурност на страната.

За разлика от ДАНС много по-обрани в отчетите си са Държавна организация “Разузнаване” и работа “Военно разузнаване”.

В заканите, разказани от ДАР да вземем за пример, отсъства споменаване на Русия.

Вместо това се приказва за неустойчивост в Източна Украйна, без да се посочат поименно двете сепаратистки републики със столици Донецк и Луганск.

Всъщност главната работата в разследващата организация е била да се възвърне естествената ѝ активност и даже вътрешният ред, откакто в средата на предходната година бяха заменени шефовете на всички специфични служби.

В разузнаването нямат задоволително хора, излиза наяве още от отчета на ДАР.

Причините били както цялостната неприятна демографска обстановка, по този начин и “недоброто като цяло здравословно положение и ниската психическа резистентност на популацията, бързата загуба на мотивация измежду претендентите след запознаването им с високите условия и множеството инспекции, които би трябвало да преминат, рестриктивните мерки, които би трябвало да съблюдават при вероятно назначаване”.

Това се показва в отчета на организацията, подписан от ръководителя ѝ Антоан Гечев.

Проблеми с обезпечаването на фрагменти не акцентира нито една от другите две служби, които са се отчели пред Министерски съвет.

За разлика от цивилните разузнавачи, военните са обърнали внимание на Русия като дестабилизиращ фактор на средата за сигурност.

Те приказват и за “стремежите на Москва посредством силови механизми да промени съгласно разбиранията си международния ред и да обособи своя сфера на доминация и влияние”.

Повечето от информациите в отчета на военните разузнавачи обаче звучат като пост-фактум разбор.

Специално внимание те обръщат на почналите в Русия репресии след изборите през септември 2021 година

Според отчета те били свързани с подготовката на офанзивата против Украйна.

Описани са и опитите на Русия да управлява Беларус и Молдова.

Международните наказания против режима на Александър Лукашенко в Минск са сложили Беларус в остра икономическа взаимозависимост от Москва.

За Молдова военното ни разузнаване позволява пораждане на политическо напрежение поради съветското въздействие.

Подчертана е огромната взаимозависимост на прилежаща Сърбия от Русия и Китай.

От отчета е видно, че за разлика от ДАР, при които въобще липсват сходни разбори, военните разузнавачи работят интензивно на Балканите.

В разбора им се акцентират опитите на Сърбия за дестабилизация на Босна и Херцеговина и на Черна гора.

Като цяло Западните Балкани и дейностите на Русия са главен фокус в активността на службата, излиза наяве от утвърждения от Министерски съвет документ.

Военното разузнаване също е взело участие в разкриването на съветските шпиони предходната година, включени и в отчета на ДАНС.

Започнала е инспекция дали са позволени и други случаи на опити за придобиване на секретна информация.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР