За първи път през учебната 2019/2020 г. в професионални паралелки

...
За първи път през учебната 2019/2020 г. в професионални паралелки
Коментари Харесай

Нови специалности в план-приема за учебната 2019/2020 г. в Област Враца

За първи път през образователната 2019/2020 година в професионални паралелки ще образоват в СУ „ Христо Ботев “–Враца, по специалностите реализатор на термални процедури и помощник на доктор по дентална медицина, ППМГ „ Акад. Иван Ценов “–Враца по специалност прибавен програмист и Средно учебно заведение „ Христо Ботев “–Галиче по специалност техник-животновъд, пчеларство и бубарство. Това заяви началника на РУО-Враца Галина Евденова през днешния ден на заседение на Постоянната комисия по претовареност. На срещата бе одобрено предлагането за Държавен план-прием за образователната 2019/2020 година, в който са реализирани прогнозните целеви стойности за региона, заложени от МОН за 55,2 % възпитаници в STEM профили, механически и ИТ специалности от общия брой възпитаници в профилирани и професионални паралелки в региона, както и прогнозните целеви стойности за региона за 67% възпитаници в професионални гимназии и паралелки от общия брой възпитаници.
Държавният план-прием беше детайлно показан от началника на РУО-Враца Галина Евденова. В област Враца през актуалната година седми клас приключват общо 1422 възпитаници, които през образователната 2019/2020 ще имат опция да се образоват в 33 образователни заведения. Общият брой на паралелките за област Враца са 67, от които 47 са професионални “, акцентира Галина Евденова.
Предлаганите профилирани паралелки са добре уравновесени и с положителни благоприятни условия за избор от учениците, като в 50% от тях ще се учат STEM профили и ИТ специалности. Професионалните паралелки в област Враца обгръщат 12 области на обучение от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование, като водеща област на обучение е „ техника “ с 27 % от общия брой 47 професионални паралелки, следвана от „ услуги за личността “ – 23 %.
В дуална форма на образование ще се одобряват възпитаници в 10 специалности, в 8,5 паралелки. Новите специалности, които се оферират са по 25 специалности в 18 паралелки. Броят на паралелките със STEM профили е 10, а броят на техническите и ИТ паралелки е 25.
Все още не е преодолян стремежът на общините и учебните заведения за предложение на специалности, които са предпочитано желани от учениците, само че с тяхното откриване се получава пренасищане от фрагменти, които след довеждане докрай на приблизително обучение мъчно биха намерили реализация на територията на региона. Показателен в това отношение е препоръчаният банкет по специалност готвач в 7 от учебните заведения в общините Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра, Мизия, Роман и Хайредин..
Утвърденият от Комисията по претовареност Държавен проект – банкет за 2019/2020 година ще бъде възложен за окончателното му приемане в Министерство на образованието и науката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР