За първи път преди дни в България беше установен Кентавър

...
За първи път преди дни в България беше установен Кентавър
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Подвариантът Кентавър на Омикрон не протича тежко- няма да създаде нова вълна

За първи път преди дни в България беше открит Кентавър подвариантът на Омикрон варианта на ковид. И двата случая Кентавър са от област Благоевград. Каква е новата разновидност Кентавър, по-заразен ли е, до каква степен е рисков и има ли учредения за безпокойствие? Коментарът е на проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания в профилираното предаване „ Здравен компас “ на БНР-Радио Благоевград.

„ Става дума за един подвариант на Омикрон, който се популяризира малко по-бързо от останалите подварианти и по тази причина се следи по-отблизо, с цел да не бъдем сюрпризирани, в случай че стане прекалено много. Но никога не става дума за по-тежко протичане. По същия метод визира най-вече горните дихателни пътища. Въпросът е, че има един букет разновидности, които му дават преимущество в залавянето за рецепторите и надлежно по-бързо да прониква. Но бързам да успокоя, че през месец май беше докладван в Индия, към този момент е в над 50 страни в света, само че на никое място не е достигнал необятно разпространяване. Дори в Индия към 5 %, за Европа е малко повече от %. Така, че без значение от месеците, в които той можеше да се популяризира, не съумя да се наложи, да измести Омикрон ВА. 5, само че се следи с безпокойствие – точно поради това повишаване на броя случаи ВА 2.75. Предимствата, които той има за по-лесно залавяне и до известна степен за отбягване на имунния отговор, който ние имаме, му дава тези „ шансове “ да се популяризира малко по-широко. Но надали ще стане прекомерно необятно неговото разпространяване, и надали ще измести в този момент преобладаващия ВА.5. Т.е. надали ще сътвори нова вълна в болестта. “

Проф. Христова посочи, че възрастните хора, при които е открит подвариантът Кентавър не са пътували зад граница и са в положително общо положение, а пробите им са от края на месец август. Вероятно има доста повече случаи, тъй като се секвенират единствено PCR позитивни проби, които са изпратени до НЦЗПБ. Това стеснява кръга на тези, които могат да се проучват. При Кентавър не се постановат хоспитализации, няма известия в международен мащаб за по-сериозна клиника при него. „ Не, по същия метод – с доста по-нисък % на хоспитализации по начало протича Омикрон, а настрана имаме насъбран имунитет с имунизиране, с преболедуване, при някои хора даже неведнъж. Така че този предстоящ имунитет води до това, че имаме паметови Т-клетки, лимфоцитни кафези, които доста бързо се засилват при нова зараза и доста бързо залавят вируса преди той доста да се е развъдил, и надлежно да има късмет да ни повреди “.

Доколко ще са ефикасни новите приспособени ваксини при тази разновидност?

„ Ще са доста ефикасни, тъй като това е подвариант, който произлиза от ВА.2, както и ВА.5, а новите приспособени ваксини ги съдържат. Всички изпитвания, които са направени и изявления, които има за научни проучвания, демонстрират най-малко 20-кратно повишаване на имунитета, в резултат на имунизация с тези приспособени ваксини. “ Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова уточни, че ползата към тези приспособени ваксини още веднъж е на хора, които са имунизирани.
Препоръчително ли е слагането на противогрипна ваксина при хора, които са имунизирани против COVID-19?

„ Грипът е напълно настрана заболяване и ние би трябвало да се предпазим характерно и от него. Очаква се доста по-голяма грипна вълна тази година по отношение на предходната година заради разхлабените ограничения. Очаква се може би още през декември да стартират първите случаи. В този смисъл е извънредно целесъобразно, изключително за лица над 65 години да слагат ваксина за грип, тъй като грипът по никакъв начин не е елементарно заболяване, нито затрудненията му са леки “.

Според проф. Христова оповестяването завършек на пандемията от COVID-19 в България зависи от здравните управляващи. „ Трябва да се слуша и СЗО какво споделя, Центърът за надзор на болесттите в Атланта, както и Европейския център за надзор на болесттите. Аз като вирусолог мога да кажа, че вирусът ще остане измежду нас, ще продължи да разболява доста хора – по този начин, че по смисъла на определението пандемия, на засягане на голям брой хора по света, това ще остане и ще си бъде реалност. Още е доста рано да се приказва за завършек на пандемията. Но в случай че имаме шанса вирусът да е изчерпал опциите си за разновидности, или най-малко за съществено нови разновидности, които да доведат до нови разновидности – тогава, да, последователно ще намалее освен заболеваемостта, няма да има пандемичен темперамент, а ендемичен в обособени зони. За страдание ние като едва имунизирана страна, може би ще останем ендемична зона, само че вирусът отново ще остане измежду нас. Дано да няма тежки разновидности, а да са единствено разновидности, които водят до пораждане на подварианти “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР