За първи път пред българска публика в Софийската опера ще

...
За първи път пред българска публика в Софийската опера ще
Коментари Харесай

Албанската посланичка пред Euronews Bulgaria: Албания е благодарна на България за оказаната подкрепа за НАТО и ЕС

За първи път пред българска аудитория в Софийската опера ще свири световноизвестният цигулар Олен Чезари. Той дойде у нас за концерта „ Пътуване към света “, проведен от албанското посолство във връзка 110 години от оповестяването на независимостта на Албания.

Концертът „ Пътуване към света “ е единствено част от редицата празнични прояви, които албанското посолство е подготвило във връзка честванията за годишнината от независимостта на страната си.

Представяме Ви изявление с албанската посланичка Н.Пр. Доника Ходжа и световноизвестния цигулар Олен Чезари:

Ваше Превъзходителство, вие сте дипломат на Албания в България от 2018г. Какво е мнението ви за страната ни и намирате ли някакви прилики сред българския и албанския народ?

Да, тъкмо по този начин. Пристигнах в България преди тъкмо четири години. Мога да кажа, че този интервал от живота ми беше прелестен, макар тестванията, през които преминаваме- първо пандемията, а в този момент и войната. Трябва да помисля по въпроса ви за приликите- да, толкоз сме близо едни до други- единствено 550км ни разделят, само че въпреки това, до преди няколко години не знаехме нищо едни за други. От историческа позиция обаче имаме доста сходни обичаи и характеристики- като гостоприемството и кухнята да вземем за пример. Изпитвам почитание към всички страни, които са съумели да запазят своята еднаквост, а България и Албания са измежду тях.

Тази година празнувате 110 години самостоятелност. Какви начинания планирате да организирате тук, в България, а и в Албания?

Да, 110 години самостоятелност, за която и България оказа помощ, защото тя бе леговище на нашите патриоти по време на Ренесанса. Ще честваме този мотив с нашите другари от България с огромно празненство. Изпълнители ще са трима интернационално известни артисти с албански корени, които живеят във Франция и Италия. Те ще изнесат неповторим и необичаен концерт, озаглавен „ Пътуване из света “ в Софийската опера и балет. Празненствата ще продължат през целия месец освен в България, само че и във всяка страна, в която има солидна общественост албанци. Разбира се, и в Албания.

Да преминем към Вас, господин Чезаре. Вие сте в България за концерта „ Пътуване из света “, който ще се организира на 28 ноември. Разкажете ни повече за него, апелирам.

Обичаме концепцията на концерта, тя е следната: желаеме посредством музиката феновете да се почувстват като че ли пътуват из целия свят по време на концерта. Песните са известни и добре познати на публиката. Ще има песни на албански, френски и италиански, а евентуално и на български- дребна изненада за българите.

Сигурна съм! Коя е обичаната ви част от концерта, старите песни, самата музика ли?

Любимата ми част е, когато предаваме нашата сила на публиката. Пътуването, което вършим по света - когато изпитаме духа и магията на момента.

Имате в действителност забележителна музикална кариера. Вие сте самообразован музикант, били сте в безусловно целия свят, нали?

Точно 110 страни, само че единствено за в този момент. Целта ми е да посетя безусловно всички.

Кое е мястото, на което се чувствате най-добре?

Говорите за музиката или въобще като чувство?

Всякак.

Живея е Италия, Рим. Обожавам този град. Смятам, че той в действителност е най-хубавото място за живеене.

Чувствате ли се свободен? Срещате разнообразни култури, разнообразни хора..

Да, да, музиката ме кара да се усещам свободен. Когато предаваме силата си на публиката, тя ни предава нейната. Получава се някакъв продан, тогава се усещам изцяло свободен.

Били ли сте до в този момент пред българска аудитория?

Не, това ще бъде първият ми път и съм извънредно разчувствуван. Говорих си за това и с дивата Инва Мула, и с нея споделих вълнението си. Наистина към този момент нямаме самообладание да подарим тази специфична вечер на хората.

Сигурна съм, че ще бъде доста празнична вечер. Кажете ни, какво мислите за обстановката, в която се намираме сега? Имам поради войната в Украйна. Каква е позицията ви?

Вижте, чувството е необичайно. Първо имахме пандемията, по време на която всичко спря, изключително за нас артистите. Духовно се чувствахме извънредно и без сила, тъй като задачите ни, въобще целия ни живот беше стеснен. И тъкмо когато пандемията в завършек на сметка свърши, стартира войната в Украйна. Относно позицията ми- срещу войната съм и поддържам Украйна напълно. Тази беше и тематиката ни на един концерт, който направихме дружно с Йоко Оно в Рим.

Ваше превъзходителство, да се върнем към вас. Каква е вашата позиция и тази на албанския народ по отношение на войната в Украйна?

Албанският народ отстоява мира. Тази война, която е изцяло несправедлива и непровокирана, засегна всички ни. Война сред две страни в сърцето на Европа е най-ужасното нещо, което можеше да се случи след Втората международна война. Разбира се, ние, балканските страни, помним и войната през 90те години и знаем добре какъв брой е ужасно. В този смисъл, ние сме компактно с украинския народ. Албания сега е променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Заедно със Съединени американски щати жигосваме протичащото се в Украйна по допустимо най-силен метод.

Как оценявате взаимоотношенията сред България и Албания?

Взаимооношенията сред двете ни страни постоянно са били доста положителни и не престават да бъдат такива. България и Албания са другарски страни. Ние, на Балканския полуостров, нямаме неразрешени въпроси и връзките ни са във напредък. Виждаме още, че има и стопански напредък, който притегля ползи и е евентуална опция за Албания да развива разнообразни бизнеси с България. Бизнес връзките сред двете страни ще способства и за процъфтяването на нашите съграждани. Опознаваме се от ден на ден с всеки минал ден. Обменяме туристи.. Много съм щастлива с настоящите ни взаимоотношения. Албания е извънредно признателна на България за оказваната поддръжка през годините, за влизането ни в НАТО и европейската ни интеграция. Сътрудничим си добре и в други планове, районни и национални организации.

Споменахте интеграцията в Европейски Съюз. Какви са главните провокации пред страните от Западните Балкани и в частност Албания, що се отнася до присъединението?

Разбира се, пътя ни към присъединението е изпълнен с компликации, с които се сблъскваме постоянно. Но всички страни от Западните Балкани, и тук желая да вметна, че този термин е по-скоро политически, а не географски, та всички страни от Западните Балкани принадлежат естествено към Европа. Това дали ще влезем в Европейски Съюз не е под въпрос. Разбира се, ще зависи от напъните на всяка страна да се обединят към демократичното господство на закона, несъмнено и от промените, стопанската система и пазара. Албания към този момент води договаряния. Организира и първата интернационална конференция през август, която е исторически значима стъпка освен за моята страна, само че и за целия Европейски Съюз. Това приказва и за промените, които Албания прави през последните години. Разбира се, ние ще създадем всичко, което зависи от нас, с цел да осъществим Копенхагенските критерии и скоро да станем пълновръстен член на Европейски Съюз.

Обратно към вас, господин Чезаре. Спомняте ли си началото на музикалната ви кариера? Идвате от дребна страна на Балканите, роден сте в Албания, само че се озовавате в огромния спортен свят, в който има доста надарени хора, доста упорити. Какво беше началото Ви?

Беше доста мъчно. Изискваше се доста работа. Но мисля, че живота се състои в това да се срещате с хора. Понякога се срещаме с верния човек, в верния миг и място, а даже не си даваме сметка за това. Та този миг за мен беше, когато имах достойнството да се срещна с един от най-великите тесктописци на Италия Лучо Дала. Срещата с него промени живота ми. До преди този момент бях пътувал из света, изпълнявайки единствено класическа музика. В оня интервал Дала беше една от огромните италиански звезди. Заради него започнах да работя и по различен жанр музика- рок, поп, джаз... Откъснах се изцяло от класическия род. Това беше моят късметлийски ден - посоката, в която ме насочи. Преоткрих себе си. Разбира се, боготворя да изсвирвам класическа музика, само че не и по огромни пърформанси. Та това, считам аз, е ключът към триумфа от време на време.

Каква е идната Ви професионална фантазия?

Отново е в областта на музиката. Всичко, което върша, е обвързвано с нея- композирам, продуцирам, сътворявам филми и саундтракове.. Имам и други занимания, само че в никакъв случай не бих заменил музиката като моя специалност.

Какви са заниманията Ви, имате ли въобще време за тях?

Обичам да плувам с дребната си лодка, да се гмуркам под водата. Обичам да ръководя и самолети.

Имате и време за тях, макар музиката...

Създавам си време за тях.

Добре, за край, дано още веднъж напомним за концерта. Ще се организира на 28 ноември..

Н.Пр. Доника Ходжа: В седем часа. В Софийската опера и балет, елате да честваме независимостта на Албания, дружно с трима интернационално известни актьори.

Олен Чезаре: Нека да прибавя, че на сцената ще съм дружно с дивата Инва Мула – един от най-големите сопрано гласове в света, на пианото е Дженк Тукици- популярен пианист. Ще имаме и гост-изпълнител – Майкъл Роуди. Така че, не го пропускайте!

Накрая, какво е посланието ви към феновете на Euronews България?

Н.Пр. Доника Ходжа: В тези деликатни времена, в които живеем, искам мир на всички фамилии освен в България, само че и по целия свят.

Олен Чезаре: Тъй като Коледа наближава... Семейството и здравето са най-важни. Харесва ми, че България държи на тези две полезности... Ще се забележим на шоуто!

Вижте диалога във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР