За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват

...
За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват
Коментари Харесай

Правозащитни организации съдят ЕК заради домове за деца с увреждания у нас

За първи път правозащитни организации в областта на уврежданията провокират правосъдна процедура против Европейската комисия. Съдът на Европейския съюз образува дело по желае на три организации, една от която българска, за това, че Европейската комисия е отказала да спре финансиране от европейския съюз за създаване на дребни домове за деца с увреждания.

Мария Чернева работи по тематиката.

Предупреждаваме, че фрагментите са смущаващи

Според правозащитните организации е неприемливо Европейската комисия да финансира структури, които задълбочават сегрегацията на децата и пречат на естественото им развиване.

Деинституционализацията стартира през 2010 година и последователно бяха построени 258 дребни домове, в които бяха настанени децата от 58 огромни институции. Правозащитниците са засекли нарушавания във всичките 24 дребни домове, потвърждават изказванията си видео - връзвани деца, кафези, изолатори, деца упоявани с лекарства, с цел да не буйстват. Но макар сигналите за продължаващите практики, европейската комисия траяла да финансира тези институции.

Дълго ще да е стояло детето единствено и без контрол, с цел да изчопли такава дупка в стената. За това клатене също си има термин - самоиндуциране. Винаги се появява, когато някой дълго бездейства и нищо в средата не подтиква сетивата му. Правозащитниците не получили отговор и - за какво това дете стои изолирано и голо в празна стая. Изкривяванията и сколиозата на това момче се задълбочават без рехабилитация и подобаващи ортопедични колички. За своите 22 години този юноша не се се е развил задоволително. Децата стоят без занимания в празни стаи, без самостоятелна грижа, реагират нападателно, и се самонараняват. Това са все признаци на прочувствено неглижирани деца.
Ерик Розентал, изпълнителен шеф на Международна организация за отбрана правата на хората с увреждания: Освен ужасяващите гледки, на които станахме очевидци, тъжната истина е, че десетки милиони евро от Европейски Съюз са изразходвани за възпроизводството на старите институции, тъй като така наречен дребни домове от фамилен вид не са нито дребни, нито са домове и нито могат да заместят фамилията.
Правозащитниците са нарекли отчета си " Път без излаз за децата ", тъй като тези дребни домове са до живот и единствена опция за децата. Нито едно от тях не е изведено и реинтегрирано в фамилията, или ориентирано към приемна грижа.
Ерик Розентал, изпълнителен шеф на Международна организация за отбрана правата на хората с увреждания: Вашето държавно управление рапортува пред Организация на обединените нации, че институциите към този момент не съществуват. Но те са тук. И видяхме още едно изгубено потомство осакатени деца. А това, което не може да се види на видеото, са прочувствените вреди върху душeвността на децата, които не могат да изградят постоянна прочувствена връзка с родител.
Затова правозащитните организации упорстват да се спре построяването на здания и да се насочат напъните в поддръжка на родителите и развиване на приемна грижа.
Драгана Миланова, шеф на районния офис в Европа на DRI: Освен ужасните условия, това което ме потресе е какъв брой фамилии се борят за децата си. Срещнахме родители, които от 7 години посещават детето си всеки уикенд, те са от село и се усещат отговорни че нямат опция сами да се грижат да него.
Оказва се, че сигнали са пращани от всички институции през годините, даже са водени каузи в съда.
Капка Панайотова, шеф " Център самостоятелен живот ": От самото начало на процеса ние казвахме, че това е неверен метод, че се потегля по неверен път. И доказвахме. Няма институция българска, която да не е осведомена.Анета Генова, юрист " Валидити ": В Люксембург могат да бъдат показани видеоматериали, ще има специалисти от доста високо равнище, които ще приказват за вредата от сходен метод на развъждане
Утре отчетът на правозащитниците ще се чуе и в Европейската комисия.

Според формалната позиция от през днешния ден на Социалното министерство и организацията за протекция на децата в тези центрове от фамилен вид има доста положителни практики и медиите са известявани за тях, те не са съгласни с крайните заключения на правозащитниците и следва да излязат с опровергаване.

Според статистиката - всяка година в тези домове се одобряват близо 600 деца с увреждания. Според правозащитниците, официално няма нарушаване на нашите закони, само че пък тези домове напълно опонират на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и хартата на съществени човешки права.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР