За първи път парламентът попълни състава на 25-те постоянни комисии,

...
За първи път парламентът попълни състава на 25-те постоянни комисии,
Коментари Харесай

За първи път в парламента! Комисии има, шефове - не

За първи път Народното събрание попълни състава на 25-те непрекъснати комисии, само че остави вакантни председателските места. Причината е, че те са директно свързани с избора на кабинет. Разпределението на топ позициите зависи от това кои партии ще влязат във властта, кой ще стане министър и кой не.

След като бъдет обнародвани в " Държавен вестник " във вторник, комисиите би трябвало да стартират работа по график от сряда и четвъртък.
-->
Времемно съвещанията им ще се управляват от член на парламентарната комисия, който е бил неин ръководител в 48-ото Народно заседание, както гласоподаваха по-рано през днешния ден след разногласия и диспути депутатите. След като " Български напредък " изпадна от 49-ото Народно събрание, а влезе Има Такъв Народ, то партията на Слави Трифонов получава правото да ръководи антикорупционната комисия, стана ясно от обяснението на Росен Желязков.

От групировката на Стефан Янев ръководеха комисията за противопоставяне на корупцията в предишния парламент, а самият той й беше ръководител. Правната комисия, за която на двустранна намира се договориха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ към момента не е ясно кой ще поеме, защото съгласно новите правила трябваше да я оглави Радомир Чолаков. Той обаче още авансово си направи отказ в пленарната зала и съобщи, че не желае да се възползва от това си право.

Стана ясно, че и сделката за ротационен принцип сред първите две парламентарни групи няма да влезе в действие и няма по какъв начин да бъде управлявана от младия народен представител от ПП-ДБ Стою Стоев, защото Народното събрание гласоподава други правила. Още в първите дни на 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС получиха поддръжка от ПП-ДБ Росен Желязков да стане ръководител на Народното събрание, а шефското място на правната комисия да бъде отредено за ПП-ДБ, като след три месеца, вероятно, двете обединения ще си сменят местата на ротация.

Здравната комисия краткотрайно ще се ръководи от Александър Симидчиев, който беше зам.-председател в предишния парламент, защото ръководителят от Политическа партия Антон Тонев не стана народен представител в новия.

Депутатите отложиха парламентарния надзор за идната сряда, изслушаха вицепремиера Атанас Пеканов за работата по Плана за възобновяване и резистентност и преди да попълнят комисиите, дълго спориха с замяна на обидни реплики кой и за какво спъва работата на Народното събрание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР