За първи път пандемия предизвиква глобална криза, която със сигурност

...
За първи път пандемия предизвиква глобална криза, която със сигурност
Коментари Харесай

Иван Костов: Законът за извънредното положение е изключително успешен

За първи път пандемия провокира световна рецесия, която сигурно ще засегне демократичните общества, ще нанесе провали на стопанските системи, и нашите - също. Това сподели пред БНР Иван Костов - министър-председател на България от 1997 до 2001 година. Той уточни като проблем това, че никой не знае какъв брой дълго ще продължи пандемията и какъв брой дълбока ще бъде рецесията и на институциите, и на стопанските системи.

По думите на Иван Костов Законът за изключителното състояние е извънредно сполучлив: "Той се пробва да уреди една извънредно комплицирана материя за доста малко време. Сигурно са позволени и неточности в него, само че доста е значимо този закон да го има, с цел да контролира комплицираните връзки в страната по време на тази рецесия ".

"Галъп ": Като цяло българите одобряват и поддържат изключителното състояние

Костов изясни, че не е работа на този закон да планува стопански ограничения. Той предложи държавното управление единствено да си сложи задача и да създаде решения за понижаване на вредите върху стопанската система, като съблюдава условията на оперативния щаб: "Това е титанична задача ", сподели той и посочи, че решението на тази задача би трябвало да откри равновесие сред рисковете от болестта и крайната икономическа нужда.

"Приоритет на държавното управление би трябвало да бъде основаване на сигурна логистика за придвижването на артикули в страната и особена на преноса, за което упорства Европейската комисия. В противоположен случай има заплаха в целия Европейски Съюз да се стигне до дефицит на жизненоважни храни, медикаменти и съоръжение. За тази цел би трябвало да се усили пропускливостта на граничните пунктове и да се обезпечат защитни средства за всички водачи на камиони, а в случай че се наложи, да се образуват колони и да се водят през страната от коли на транспортните и здравни управляващи ", уточни още някогашният министър председател.

Костов предложи да се възстановят всички индустриални услуги, които сега са спрени, в случай че се извърши изискването да се подсигурява сигурността на служащите и чиновниците с всички предложени от оперативния щаб защитни средства. Той дефинира това свое предложение като коренно, само че доста належащо.

По думите му стопанската система би трябвало да се пригоди да създава артикули и услуги в изискванията на висок здравен риск. "Трябва да свикнем да живеем в това рисково време ", сподели той.

Вижте какво гласи новият Закон за изключителното състояние

"Правителството би трябвало да се ангажира да изплаща на наложително освободените от работните им места 60% от приблизително дневния застрахователен приход, върху който са внасяни дължимите вноски за Фонд "Безработица ", като преди този момент изиска от работодателите да внесат обществената и здравната им осигуровка ", уточни Костов и беше безапелационен, че тази мярка ще проработи, защото по нея има консенсус в настоящия Закон за обезщетение при безработица. По думите му това е равностойно на компенсацията при безработица. Според него по този начин ще бъде икономисан шокът на служащите и чиновниците от съкращаването им от работа, тъй като след рецесията те отново ще бъдат възобновени на работа от компаниите, които няма да банкрутират, изясни той.

По думите на Костов на напред във времето излиза сигурността за живота на хората и в името на това се суспендират част от човешките права и свободи, изконна полезност на демократичната народна власт.

"Сега да се претендира към ръководещите, че могат да се намерят решения, които да не костват доста скъпо, могат да го създадат единствено доста арогантни хора ", разяснява някогашният министър-председател и напомни, че и през 97-а година е имало хора, които са мислили, че по различен метод би трябвало да се решат нещата, без да са се поставяли на мястото на ръководещите тогава.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2209  Мелания Тръмп се тества за ковид Мелания Тръмп се тества за ковид  Турчин пропагандира възрастните хора да си останат у дома с... ковчег Турчин пропагандира възрастните хора да си останат у дома с... ковчег  Билбордове приканват да си останем у дома Билбордове приканват да си останем у дома
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР