За първи път откакто България е член на ЕС, селата

...
За първи път откакто България е член на ЕС, селата
Коментари Харесай

Селата от община Варна имат шанс за достъп до еврофинансиране

За първи път откогато България е член на Европейски Съюз, селата от община Варна имат късмет за достъп до еврофинансиране посредством Програмата за развиване на селските региони. На изключително съвещание през днешния ден локалният парламент даде зелена светлина на администрацията да  кандидатства по подмярка " Помощ за подготвителни действия “ от мярка 19 " Водено от общностите локално развиване “.

В предходните два програмни интервала градска община нямаше право да включи селата, които са на нейна територия, в плановете по Програмата за развиване на селските региони. Тази опция се открива в този момент за първи път за новия програмен интервал 2021-2027 година и разрешава във варненските села да се осъществят разнообразни дребни планове.

Варна ще кандидатства взаимно с Община Аврен. В плана ще бъдат включени селата Звездица, Тополи, Казашко и Константиново. Единствено Каменар остава отвън плановото предложение, защото условието по Програмата за развиване на селските региони е да има непрекъсваемост на границите сред селата и сред партньорската община Аврен. Водени са диалози това село да бъде включено към тактиката на Община Аксаково, която също ще кандидатства по програмата.

Размерът на финансирането е до 25 000 евро за сегашния план, в границите на който ще се приготви тактика. В нея ще бъдат разказани задачите и дейностите, планувани за реализация  на територията на селата през програмния интервал. След утвърждение на тактиката от Министерство на земеделието ще се сътвори локална инициативна група, която да я осъществя. Финансирането ще е до 3 млн. лв. и съгласно сегашните инструкции 50% от средствата ще бъдат за бизнеса и неправителствения бранш на територията на четирите села и община Аврен, а останалите 50% – за начинания на локалната власт.

Проектното предложение би трябвало да се подаде най-късно до 31 юли 2022 година, а оптималната дълготрайност за осъществяване е до 6 месеца от подписване на контракта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР