За първи път от откриването на "Дунав мост 2" при

...
За първи път от откриването на "Дунав мост 2" при
Коментари Харесай

Над 1 милион коли преминаха през Дунав мост 2 за 2018 г.

За първи път от откриването на "Дунав мост 2 " при Видин Калафат преди пет години броят на миналите по оборудването коли за годината ще надвиши 1 милион. Това заяви за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на смесеното българо-румънско сдружение Любомир Низамов.
Среднодневно през 2018 година по моста са прекосявали 2800 автомобила, като 50-60 на 100 от тях са товарни, 20-30 на 100 е делът на леките коли, а останалите 10-20 % се падат на рейсовете и микробусите, сочи статистиката на сдружението. В избрани дни през летния сезон трафикът дневно е надхвърлял 3200 автомобила.
Очаква се на следващия ден - сряда, 19 декември, към обяд по моста да премине милионния автомобил, посочи Низамов. За предходната 2017 година по оборудването в двете направления на "Дунав мост 2 " са минали малко над 900 000 автомобила. Очакванията са за останалите 12 дни до края на календарната 2018 година да преминат близо 33 600 автомобила и в края на годината общо миналите да доближи над 1,044 млн. моторни транспортни средства.
В края на тази календарна година се чака приходите от такси от миналите МПС да се усилят по отношение на миналата, както и с 6-7 % да се усили и трафикът, сподели още изпълнителният шеф. В последните две години темповете, с които нараства трафикът, както и приходите са по-малки спрямо първите три години, добави той. В последните няколко месеца се вижда трайна наклонност на нарастване на трафика на български превозвачи, които минават през мостовото оборудване, както и съществено понижение на броя на миналите турски тирове, изключително на директните, сподели Низамов.
Той посочи, че мостовото оборудване е в положително положение и всяка година смесена българо-румънска комисия прави инспекция на положението му. Към момента няма никакви забележки във връзка с оборудването и пътната инфраструктура.
До края на тази години всички поправки по "Дунав мост 2 " и инфраструктурата са осъществявани за сметка и от компанията реализатор, в границите на гаранционния период. От идната 2019 година всички ремонтни действия към този момент ще се поемат от смесеното българо-румънско сдружение, сподели още Низамов.
Към сегашния миг единственият проблем е невъзможността за попречване от румънска страна на методите към Граничен контролно-пропусквателен пункт, на разлива на нафта от резервоарите на тировете, които нарушават асфалтовото покритие.
Няма българска или румънска контролна институция или работа, която да постанова санкции на водачите, главно румънски, които препълват резервоарите си с гориво и напущат България, добави Любомир Низамов. В момента на Граничен контролно-пропусквателен пункт при "Дунав мост 2 " работят 4 гишета, които обслужват тировете и 1 гише за останалите МПС, като с преимущество се обслужват преминаващите леки коли, посочи Низамов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР