За първи път от началото на пандемията Германия регистрира над

...
За първи път от началото на пандемията Германия регистрира над
Коментари Харесай

Рекорден брой жертви на Ковид в Германия. Все по-сигурно е, че локдаунът ще бъде удължен

За първи път от началото на пандемията Германия записва над 1100 жертви на Ковид-19 за едно денонощие. На този декор е все по-сигурно, че локдаунът ще бъде продължен и след 10 януари.

Нов тъмен връх за Германия: 1129 смъртни случая, свързани с Ковид-19, за последните 24 часа в Германия. Това сочат данните на института " Роберт Кох " от 30 декември. Така броят на жертвите от началото на пандемията до момента към този момент надвишава 32 000 души. Предишният връх в броя на жертвите беше разгласен преди една седмица - тогава за 24 часа бяха регистрирани 962 смъртни случая. Същевременно броят на новозаразените за последното денонощие в Германия е 22 459. От " Роберт Кох " акцентират, че в края на годината настоящите данни за инфекциите постъпват и се обработват със забавяне, заради което тези цифри може да не предават действителната картина.

Локдаунът ще бъде продължен? Това е все по-вероятно.

Седмичната заболеваемост, т.е. броят на новите инфекции на 100 000 души население в границите на една седмица, е спаднала - от 149,2 на 141,3. Най-високата стойност беше записана на 22 декември, когато на 100 000 души население се падаха по 197,6 новозаразени.

Между обособените немски провинции обаче има огромни разлики. Така да вземем за пример най-висока е заболеваемостта в Саксония и Тюрингия, надлежно седмично по 330 и 255,1 новозаразени на 100 000 население, а най-ниска в Долна Саксония, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн - към 80 на 100 000. Целта, която немското държавно управление си слага, е седмичната заболеваемост да падне под 50 души.

Преди две седмици в Германия бе натрапен корав локдаун - магазините останаха затворени (освен тези за артикули от първа необходимост), както и заведенията за хранене, кафенетата, спортните центрове и местата за отдих и отмора. Мерките към този момент важат до 10 януари, само че най-вероятно ще бъдат удължени. Това излиза наяве от изявление на министър на опазването на здравето Йенс Шпан. Днес по време на взаимна конференция с шефа на института " Роберт Кох " Лотар Вилер, здравният министър разгласи, че на фона на високия брой жертви и новозаразени, удължаването на локдауна изжлежда все по-сигурно. Само преди ден Шпан бе споделил, че не чака до 5 януари заболеваемостта да спадне до равнища, които ще разрешат разхлабването на ограниченията. Подобно мнение тези дни показаха и други водещи политици в страната, както и шефът на канцлерската работа Хелге Браун.

" Нека дружно спрем вируса "

На взаимната конференция Лотар Вилер и Йенс Шпан настоятелно приканиха хората в Германия мощно да лимитират контактите си и да съблюдават противоепидемичните ограничения. " От затварянето на обществения бранш има смисъл единствено в случай че и в персоналния си живот хората лимитират контактите си ", сподели Шпан и насочи зов за спокойна Новогодишна нощ, призовавайки хората да се откажат от по-големи събирания на 31 декември. Вилер акцентира, че макар старта на имунизациите ситуацията остава обезпокоително и през идващите месеци хората би трябвало да продължат да се придържат към хигиеничните ограничения - да съблюдават отдалеченост, да носят маски и да си мият постоянно ръцете. Той помоли германците да не пътуват, да лимитират оптимално контактите си и в случай че имат такива - да се срещат единствено с едни и същи хора и то на открито. " Нека дружно спрем вируса ", прикани шефът на института " Роберт Кох ".

На 5 януари се чака да се организира идната среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции, на която политиците би трябвало да решат какви ограничения ще бъдат подхванати след 10 януари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР