За първи път от много години държавата не успя да

...
За първи път от много години държавата не успя да
Коментари Харесай

Държавата не успя да събере планирания ДДС за 2022 г.

За първи път от доста години страната не съумя да събере плануваната сума от налога върху добавената стойност. Основният приходоизточник в бюджета - Данък добавена стойност, се оказа с към 670 млн. лева по-малко от плана за 2022 година, оповестява вестник „ Сега “.

През юли предходното Народно заседание направи актуализация на бюджета и Брутният вътрешен продукт за 2022 година, с която разду разноските и с цел да обезпечи симетричен растеж и на приходите, завиши прогнозата за стопански напредък. Въпреки, че прогнозният Брутният вътрешен продукт бе повишен с 11 милиарда лева, не се оправдаха упованията за огромно преизпълнение на данъчните доходи за 2022 година след ревизирания размер на Брутният вътрешен продукт, показва финансовото министерство.

С актуализацията на Бюджет 2022 година бе продължено действието на по-ниската 9% ставка Данък добавена стойност за ресторантьорски услуги, фитнеси, книги, бебешки храни, което трябваше да завърши в средата на годината. Наред с това бе добавена нулева ставка Данък добавена стойност за хляба и брашното, а също по този начин 9% Данък добавена стойност за парното и природния газ за семействата.

В последна сметка събраните налози в държавния бюджет през миналата година се оказаха в размер на 31,6 милиарда лева, което е единствено със 100 млн. лева повече по отношение на плануваното. Преизпълнението идва от корпоративните налози и от налозите върху приходите на физическите лица, до момента в който косвените данъци - Данък добавена стойност и акцизи, са под равнищата на плануваните за годината, показва МФ.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР