За първи път от 73 години насам Виенската филхармония няма

...
За първи път от 73 години насам Виенската филхармония няма
Коментари Харесай

Променят прочутия „Радецки марш“

За първи път от 73 години насам Виенската филхармония няма да извърши фамозния „ Радецки марш “ на Йохан Щраус в обичайна му версия по време на Новогодишния концерт, тъй като аранжимента е дело на обвързвания с нацистите Леополд Венингер. Това  пише австрийския в. " Neue Osnabrücker Zeitung ".

Виенските филхармоници извършват популярната творба, написана от Йохан Щраус през 1848 година, в аранжимент на Венингер  от  1946 година

С " Радецки марш " Австрия посреща Нова година, това е творбата, която слага кулминационната точка на всеки пладнешки новогодишен концерт на Виенската филхармония с аплаузите на феновете в такт с музиката. Това е и единствената класическа музикална творба, при която диригентът дирижира по едно и също време осъществяването на оркестъра и на феновете.

Едва ли новата версия ще успее да се наложи във времето. През годините на някоко пъти са правени опити да се смени аранжимента на марша поради предишното на Венингер, който е създател и на аранжировката на нацисткия химн " Хорст Весел ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР