За първи път от 1987 американците са купували повече плочи,

...
За първи път от 1987 американците са купували повече плочи,
Коментари Харесай

Как винилът стана отново модерен и защо тази тенденция няма да отшуми скоро?

За първи път от 1987 американците са купували повече плочи, в сравнение с компактдискове през 2022 година, заяви Агенция Франс Прес.

Това е доказателство, че ретро форматът е на мода.

Оборотът от продажби на винилови плочи са е нараснал с 4 процента  през 2022 година до 1,7 милиарда $, сочат данни, оповестени от Американската асоциацията на звукозаписната промишленост.

Постъпленията от продажбите на плочи надвишиха продажбите на дискове и през 2020 година Но за първи път броят на продадените обичайни плочи надминава дребните компактдискове, изобретени и създадени от " Филипс " и " Сони ", които направиха гражданска война през 80-те години на предишния век.

 iStock

 

През 2022 година в Съединени американски щати са продадени 41 милиона винилови плочи против 33 милиона компактдиска.

Чрез двойния резултат на модата и носталгията винилът се завърна през последните години, предизвиквайки възобновление на аналоговите грамофони, които могат да бъдат с доста положително качество и на високи цени. Но стриймингът на музика навлиза с цялостна мощ - 13,3 милиарда $ оборот през 2022 година, или 84 % от 15,9 милиарда $ общи продажби на музика.

А от стрийминга платената музика посредством абонамент за дадена платформа съставлява 77 % или за първи път повече от 10 милиарда $.

По данни на Асоциацията към 92 млн. души слушат музика онлайн и заплащат за нея в Съединени американски щати, което е нарастване по отношение на 84 млн. души през предходната година и е връх.

Изображение: iStock; Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР