За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта

...
За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта
Коментари Харесай

За пръв път от 10 г. агенциите за вземания не виждат бум на задлъжнялостта през януари

За първи път от 10 години няма взрив на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за ръководство на вземания. По-голямата част от потребителите са съумели да харчат съгласно опциите си по време на коледните и новогодишните празници и не срещат финансови усложнения през януари, считат членовете й.

" В предишни години огромна част от потребителите не успяваха да се оправят с покриването на отговорностите си при започване на месеца. Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разноските си през декември и надхвърляха финансовите си благоприятни условия ", разяснява Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземания, представена в известие до медиите.

Допълва, че при започване на 2024 година е налице по-разумно държание - едвам към 10% от хората, с които беседват колекторските компании, при съвсем 30% за миналите години изпитват усложнения със отговорностите си в следствие от безразсъдно ползване по празниците.

" При това тези усложнения не са основни и потребителите ще съумеят да се оправят с тях в границите на идващия месец ", добавя тя.

През декември на редица специалисти направи усещане, че имаше опашки за бързи заеми, с които явно потребителите финансират повишените си разноски около идните тогава празници. В същото време компании, отпускащи такива заеми, също показаха пред " Дневник ", че не е налице затруднено погашение и че постоянно към този момент заеми се взимат за по-луксозни артикули или пътувания, а не за покриване на насъщни потребности.

Инфлацията, която беляза последните 2 години, е направила хората по-предпазливи. В края на годината доста от тях са изготвили бюджет за празничните дни с главните пера - дарове, храни и питиета, пътувания, оставяйки си даже буферна сума, която по опция да спестят, споделя Миткова. В същото време междинната работна заплата нараства, а през декември доста хора са получили спомагателни доходи под формата на коледни бонуси. Тези фактори обуславят релативно спокойното и финансово устойчиво начало на годината, показват от асоциацията.

" Най-предизвикателен бе краят на 2023 година за по-младите консуматори - до към 30 години. Те към момента не са привикнали да преценят добре приходите и разноските си, като в това време се изкушават от скъпи ваканции и софтуерни устройства. Въпреки това и при тази група не следим съществени разтърсвания. Не чакаме взрив на просрочени отговорности и през идващите месеци ", споделя Лилия Димитрова, зам.-председател на асоциацията.

Очакванията на асоциацията за 2024 година е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това са налице и значително песимистични прогнози в интернационален проект, а политическата конюнктура оставя доста незнайни.

Затова от АУВ поучават потребителите да се придържат към " златните " финансови правила:

Бюджетът и следенето на разноските са наложителни - деликатното следене на всички доходи и разноски за избран интервал или по избран мотив, както в тази ситуация с коледните празници, може да даде доста добра изясненост за това какво би трябвало да се ограничи, кое е ненужно и от какво можем да се спести.

" Буфер " за непредвидени обстановки - специалистите предлагат всеки да задели средства за непланирани разноски, с който да може да се покрият 3-6 месеца от разноските за живот.

Инвестициите могат да понижат риска от загуба на спестяванията по време на инфлация и да обезпечат финансова непоклатимост в дълготраен проект - информирайте се в какво можете да инвестирате заделените си средства - парцели, скъпи бумаги, акции в огромни компании, злато. Най-важното е да се диверсифицират вложенията, с цел да се сведе рискът до най-малко.

От асоциацията чакат през 2024 година банките да останат най-големият заемодател на пазара на отговорности. Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат идващите по размер на отговорностите кредитори. Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на релативно постоянни равнища, а плащаемостта ще се осъществя с минимално закъснение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР