За първи път одобриха продажбата на култивирано месо, произведено в

...
За първи път одобриха продажбата на култивирано месо, произведено в
Коментари Харесай

За първи път одобриха култивирано месо за консумация

За първи път утвърдиха продажбата на култивирано месо , създадено в биореактори без ликвидиране на животно. Развитието е приветствано като основен миг в месната промишленост , написа " Гардиън ".

" Пилешките хапки ", създадени от американската компания Eat Just, са утвърдени след обзор за сигурност от Сингапурската организация по храните. Одобрението може да отвори врата към бъдеще, в което всичкото месо ще се създава без изтребване на добитък, означават от компанията.

Десетки компании създават култивирано пилешко, телешко и свинско , което може да понижи отражението на индустриалното произвеждане на месни артикули върху климата и природата, а също по този начин може да обезпечи по-чисто и без химикали месо. В момента към 130 милиона домашни птици и 4 милиона свине са избивани всеки ден поради месото. От всички бозайници на Земята, 60% са добитък, 36% са хора и 4% диви животни.

Клетките за продукта на Eat Just са отгледани в 1200-литров биореактор и по-късно са смесени със наличие на растителна основа. Първоначално създаденото култивирано месо ще бъде в лимитирано количество и хапките ще се продават в ресторант в Сингапур, разясниха от компанията. Продуктът ще е доста по-скъп от пилешкото месо, до момента в който производството не се усили, само че от Eat Just увериха, че с времето ще стане по-евтино.

Използваните кафези за пускане на процеса са от клетъчна банка и не е било належащо убиването на пиле , тъй като клетките могат да бъдат взети с биопсия от диви животни. Хранителните добавки за растежа на клетките са от растения.

Редица научни проучвания демонстрират, че хората в богатите страни употребяват повече месо от здравословното за тях и за планетата . Проучвания сочат, че намаляването на потреблението на месо е витално значима в битката с климатичната рецесия и съгласно някои учени това е най-хубавата екологична мярка, която човек може да предприеме.

Култивирането на месо в биореактори също предотвратява проблемите с бактериално замърсяване от скотски боклуци и предозиране с антибиотици и хормони в животните. За култивирането на месото е належащо релативно огромно потребление на сила и затова въглеродни излъчвания . Но производителите твърдят, че щом се ускори производството на култивирано месо, ще паднат излъчванията и ще се употребява по-малко вода и земя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР