За първи път на български език излиза книгата Европа в

...
За първи път на български език излиза книгата Европа в
Коментари Харесай

Уникално издание за Руско-турската освободителна война - за първи път на български език

За първи път на български език излиза книгата " Европа в стихия и покой ", отдадена на Руско-турската освободителна война. Нейн създател е американският публицист Едуард Кинг (1848–1896).
Кинг е американски публицист и публицист, един от кореспондентите за разпространение на българската идея и на истината за Руско-турската война. Фронтовите му дописки за „ Бостън джърнъл “ са забележителни поради аналитичния текст и усета да съобщи ловко претърпяното на Балканите.
Репортажите му излизат в Съединени американски щати през 1888 година под заглавието „ Европа в стихия и покой ” и показват новите трендове в развиването на Стария континент за едно десетилетие, белязано от военни спорове, национални революции и обществени катаклизми.

Едуард Кинг сервира „ изчистена от страсти “ последователност на войната и панорамна картина на „ остаряла “ Европа посредством къси и майсторски журналистически психопортрети на държавници, висши военни и политици, както и на хора от християнското и мюсюлманското население.
Поместената в това издание глава от „ Европа неподвижен и стихия “ (оригиналът е над 700 страници) е отдадена на България и българите в тогавашна Европа, като Кинг отразява от името на свидетел военните дейности – от стъпването на българския бряг до подписването на Берлинския кротичък контракт.
Книгата се издава у нас от " Книгомания ", като преводът от британски език е на Даниела Константинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР