За първи път млади земеделски производители ще могат да подават

...
За първи път млади земеделски производители ще могат да подават
Коментари Харесай

За първи път млади земеделски производители могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн

За първи път млади аграрни производители ще могат да подават заявки за европейско финансиране онлайн през осведомителната система ИСУН 2020. Това стана ясно по време на на практика семинар, който се организира през днешния ден в Областния информативен център - Варна. Организатори на събитието, в което се включиха близо 50 млади аграрни производители от варненска област, бяха ОИЦ- Варна и регионалната земеделска работа.

„ Подаването на плановете онлайн доста облекчава процедура за кандидатстване. Освен това, посредством системата тя става по-бърза и по-прозрачна “, разяснява госпожа Виктория Маринова, шеф на ОИЦ-Варна и преподавател на събитието.

За първи път земеделците ще разполагат с 60 дни за подаване на формуляра за кандидатстване след отваряне на съответната процедура на ИСУН 2020, стана ясно на семинара. Досега този период беше в границите на 2 до 3 седмици. Новост за претендентите е и електронния автограф, с който те ще подават плановете си.

„ Услугите на ОИЦ- Варна са безвъзмездни и ние сме разполагаем с цел да спомагаме на земеделските производители при работата с ИСУН 2020 “, добави госпожа Маринова.

ИСУН 2020 дава опция целият развой на кандидатстване за европейско финансиране да се прави онлайн. Чрез системата, претендентите имат опция да попълнят електронен формуляр и да прикачат всички нужни приложения. При механически проблем те могат да се извърнат към ОИЦ-Варна.

Освен това, ИСУН 2020 дава опция да се проследят всички отворени процедури по оперативните стратегии. От началото на 2014 година всички претенденти по оперативните стратегии подават своите планове посредством тази система. Към нея към този момент се включват Програмата за развиване на селските региони и Програмата за морско дело и риболовство.

ИСУН 2020 е резултат от уговорката през новия програмен интервал на държавите-членки да основат и употребяват лична осведомителна система за ръководство и мониторинг на оперативни стратегии, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейски Съюз.

Допълнителна информация:
Областният Информационен Център – Варна съществува от 2011 година Той се занимава с обяснение и разпространение на опциите за финансиране, предоставяни от другите европейски стратегии в България и подкрепя бенефициенти, изпълняващи планове.

Услугите на ОИЦ-Варна са безвъзмездни и са ориентирани към институции, компании, неправителствени организации и жители.

Като част от активността си, ОИЦ-Варна от време на време провежда осведомителни събития – независимо или в партньорство с разнообразни институции и организации.

Мярка 6.1: поддръжка за първите стъпки в земеделието

За помощ по тази мярка имат право да аплайват млади аграрни производители на възраст до 40 години, които за пръв път управляват земеделско стопанство. Те могат да са физически лица, или да аплайват за финансиране като притежатели на ЕООД. Задължително обаче бенефициентите би трябвало да са регистрирани по Закона за подкрепяне на земеделските производители. Срокът това да стане е най-малко 18 месеца преди подаването на поръчка за помощ. 18 преди подаване на поръчка те също по този начин би трябвало да се занимават със земеделие или отглеждане на животни.

Кандидатите би трябвало да дават отговор и на просветителни критерии: да имат приключено приблизително или висше обучение в региона на селското стопанство или ветеринарната медицина, уверение за приключен курс от най-малко 150 часа или удостоверение за професионална подготовка в региона на селското стопанство. Липсата на професионални умения може да се компенсира с поемането на ангажимент, съгласно който в границите на 36 месеца от момента на взимане на решение за разпределяне на помощта, претендентът се задължава да покрие тези условия. Образователните критерии са измежду целите, които се взимат поради при отпущането на средства по Мярка 6.1.

По мярката се финансират разноски за покупка на така наречен движими дълготрайни материални активи (машини, уреди, съоръжение или профилирани транспортни средства). Също по този начин по нея може да се кандидатства за средства за пазаруване, строителство, модернизиране на недвижими дълготрайни материални активи – да вземем за пример складови площи, животновъдни постройки и други Със средства по 6.1 могат да се купуват селскостопански животни или земя за земеделска активност. Чрез нея също по този начин се финансира засаждането, презасаждането или възобновяване на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни типове за произвеждане на мед и бързорастящи шубраци и дървесни типове за произвеждане на биоенергия.

Кандидатстващите за финансиране по Мярка 6.1 стопанства би трябвало да имат коефициент на общоприет индустриален размер сред 8 000 и 16 000. (Стандартният индустриален размер е междинната стойност на продукцията при цена на производител).
Приоритет по тази мярка се дава на планове в браншове „ Животновъдство ”, „ Плодове и зеленчуци ” както и на планове на млади фермери, чиито стопанства са в развой на преход към биологично произвеждане или са минали към биологично произвеждане. Приоритет са също по този начин и планове, които основават претовареност и нови работни места.

Максималният размер на финансирането по Мярка 6.1 е 25 000 евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР