За първи път беше реализирано нещо с такава скорост. За

...
За първи път беше реализирано нещо с такава скорост. За
Коментари Харесай

Всяка година 36 000 българи се разболяват от рак, а 20 000 губят живота си

За първи път беше осъществено нещо с такава скорост. За 32 години се написаха доста проекти и тактики, които стигаха до Министерство на здравеопазването, само че не видяха бял свят. Това сподели проф. Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение, по време на формалното показване на Националния противораков проект в Министерския съвет през днешния ден.

Той акцентира, че проектът има четири съществени детайла: предварителната защита – смяна в живота и имунизации, скринингови стратегии за рак на млечната жлеза, на маточната шийка, на простатата и на белия дроб, новаторска диагностика, която е причина за ранно лекуване и фокус върху качеството на живот на болните от рак, на които медиците и управляващите са длъжници както в здравната, по този начин и в психическата помощ.

Министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова съобщи, че 36 000 българи всяка година се разболяват от рак, а близо 20 000 губят борбата с онкологичното заболяване.

„ С тази тактика осигуряваме рамка за идея за холистичен метод на грижите “, уточни тя. Онкозаболяванията са измежду главните цели в опазването на здравето освен в европейски мащаб, само че и в България. Ако не се подхващат ограничения, се чака до 2030 година смъртните случаи да се усилят с 24%, сподели още министър Сербезова.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР