За първи път български научноизследователски кораб достига до Ледения континент

...
За първи път български научноизследователски кораб достига до Ледения континент
Коментари Харесай

Президентът: Достигането на първи български научноизследователски кораб до Ледения континент е историческо събитие и повод за гордост

За първи път български научноизследователски транспортен съд доближава до Ледения континент и това е историческо събитие за Военноморските ни сили, за науката и напредъка на човечеството, с което всички българи можем да се гордеем. Това съобщи президентът по време на формалната гала по посрещането на военния научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ от състава на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ след неговата първа експедиция до Антарктида.

Тържественото събитие, което се организира на Морска гара – Варна, ознаменува завръщането на първия български боен научноизследователски транспортен съд след сполучливо завършената 31-а антарктическа експедиция на родните полярници до българската изследователска база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Това оповестиха от пресцентъра на Президентството. 

„ В продължение на десетилетия българските учени и откриватели с доста професионализъм и безрезервност нареждаха страната ни на Белия континент и на международната карта на научните постижения “, уточни президентът, като добави, че през годините доста постоянно изследователският порив беше възпрепятстван от лимитираните логистични благоприятни условия на страната ни. „ Днес България прави решителна крачка в одобряването ни като морска страна с упоритости и качества за присъединяване в научноизследователски задачи и експедиции освен на Антарктида, само че и в морските пространства и в международните океани “, съобщи президентът.

Президентът изрече благодарност за градивното партньорство, довело до придобиването, възобновяване и модернизацията на научноизследователския транспортен съд. През 2021 година Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ дружно с Българския антарктически институт и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ получават научноизследователски транспортен съд, чиято основна цел е  да обезпечи превоза за българските полярни задачи до Антарктида и да взе участие в научноизследователските действия от Националната стратегия за полярни проучвания. След основаване на консорциум сред трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влиза в състава на ВВМУ.

„ Вашата идея откри нови, немислими досега, благоприятни условия пред страната ни в региона на научните проучвания “, акцентира президентът.

Президентът поздрави командира на кораба кап. II р. Николай Данаилов за сполучливата задача и проявения висок професионализъм от екипажа. Държавният глава се обърна и към ръководителя на експедицията за отдадеността му на полярното дело и приноса му за триумфа на задачата, която разкрива нови благоприятни условия пред страната ни.

Президентът означи и ролята на Българската телеграфна организация и другите български медии, съдействали за това повече хора да бъдат съпричастни с историческия за България триумф.



Държавният глава връчи Почетния знак на президента на екипажа на научноизследователския транспортен съд и на 31-ата Национална антарктическа експедиция, а нейният началник изрази благодарност за поддръжката на президента, който на гала в Гербовата зала на президентската институция през месец ноември предходната година връчи националния байрак на 31-ата българска полярна експедиция.

„ Когато президентът ни връчи националния байрак, ние се почувствахме национално виновни, той ни даде морална мощ да осъществим сполучливо нашата историческа задача “, уточни проф. Пимпирев.

По-късно президентът взе участие в откриването на „ Център за въздушно и галактическо наблюдаване “ във Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ във Варна, където посети и Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона и Центъра за подготвеност  КВАЗАР. В рамките на визитата си във висшето учебно заведение президентът организира и среща с курсанти, учащи се там.







Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР