За първи път българска компания оцени точно колко струва негативното

...
За първи път българска компания оцени точно колко струва негативното
Коментари Харесай

За пръв път българска компания оцени вредата си върху околната среда

За първи път българска компания оцени тъкмо какъв брой коства отрицателното влияние на активността ѝ върху околната среда наред с приноса си към стопанската система, бюджета и обществото. Търговската верига " Кауфланд България " е нанесла вреди за 178 млн. лева, само че те в действителност са от производството на продуктите, които ѝ се доставят, и от изразходваното гориво при превозването им до магазините от българските заводи или от чужбина. Потенциален отрицателен резултат са неплатени осигуровки и налози от компаниите, които употребяват търговски площи в хипермакетите чартърен.

Това сочи оповестен във вторник отчет за цялостното влияние на компанията върху икономическия, естествения и обществения капитал в страната. Документът е направен от компанията " Денкщат България " и се базира на данни за активността на " Кауфланд България " през 2019 година Оценката на чистото влияние на веригата е посредством най-новата идея за оценка на устойчивостта в световен мащаб, при която се взимат поради както позитиви, по този начин и негативи от активността и се дава финансово измерение на екологични и обществени въздействия.

Така е изчислено, че 84 млн. лева от негативите се падат на въздействията в земеделието и жовотновъдството като значителен проблем е потреблението на торове. За 35 млн. лева са вредите, провокирани най-вече от използването на горива и сила за депозиране и превозване на продуктите. Това обаче са резултати, които са отвън контрола на комерсиалната верига.

Нейният отрицателен отпечатък обаче е седем пъти по-нисък от генерираната от компанията добавена стойност от 1.25 милиарда лева за българската стопанска система през 2019 година Реално това е 1.2% от брутната добавена стойност на страната за предходната година. Нетният принос на компанията към българското общество възлиза на 1.066 милиарда лева, сочат още данните от отчета.

Той обобщава, че от всеки 100 лв., изхарчени в магазините ѝ, " Kауфланд България " влага 77 лева назад в стопанската система на България посредством закупуването на артикули от български компании.
Общите разноски за артикули и услуги водят до 62 лева спомагателни въздействия в
България от добавената стойност, която се основава от доставчиците на веригата и хилядите компании зад тях във всички браншове на българската стопанска система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР