За първи път България има карта на индустрията. 40 000

...
За първи път България има карта на индустрията. 40 000
Коментари Харесай

За първи път: Карта на индустрията у нас

За първи път България има карта на промишлеността. 40 000 компании с над 600 000 чиновници и общ оборот от над 36,8 милиарда евро са част от икономическия мапинг на българската промишленост, изработен по концепция на министерството на стопанската система. Картите, представящи 14-те водещи бранша у нас, бяха показани през днешния ден.

Днес можем да дадем началото на тази самодейност, осъществена в партньорството с Изпълнителната организация за дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) и Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ), съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Той акцентира, че огромното постижение на плана е включването на образованието в него. Така ще изпълним синергия сред вложители, бизнес и обучение, акцентира министър Борисов. Той посочи, че е доста значимо е да се реализира взаимоотношение на клъстерно равнище – обединена, по-лесно достъпна  и систематизирана информация за консуматори и вложители.

Проектът BG Industry Map сплотява в уебсайт информация за 14-те водещи промишлености в страната. Данните са интерактивни, свързани са с комерсиалния указател и непрестанно се актуализират.

Всяка промишленост е показана с два типа карти – за брой заети лица и за оборот, като концепцията за плана поражда в хода на работата сред ИАНМСП и Аутомотив Клъстер България. На уеб страницата https://bgindustrymap.com/bg има информация за компаниите в съответния бранш и къде в България са позиционирани те.
Сайтът разрешава да се избира сред показване по брой заети лица или оборот, търсене по име на компанията във всички или съответно определен бранш, като дава информация за ЕИК, брой чиновници, доходи и чист резултат на всяка една компания.

Картите обгръщат следните промишлености:
Автомобилна IT Аутсорсинг Енергийна Машинна Мехатроника Хранително-вкусова Козметична Текстилна Водна и морска Мебелна Биотехнологии Възобновяеми енергийни източници Образователна
Енергийната промишленост е № 1 по оборот у нас. Тя генерира над 13 милиарда евро. На второ място е хранително-вкусовата, в която работят над 100 000 души. Тя дава 5,6 милиарда евро.
270 компании развиват активност в автомобилната промишленост. Те имат оборот от 4,3 милиарда евро, в тях са заети 67 735 души.

Новоразработените карти на промишлеността са основани на разработваната и усъвършенствана в продължение на осем години карта, която Аутомотив Клъстер България прави за фирмите от автомобилния бранш.
Мапингът на промишлеността доразвива тази концепция, а цифровите карти употребяват за основа най-популярната картографска платформа (Google Maps) и дават изключителна акуратност на адресите, основана на информацията на Министерство на стопанската система и съпоставена с Търговския указател.
Платформата, създадена от БРАИТ за ИАНМСП разрешава възобновяване на картите с най-актуална информация, тъй че те да служат на евентуални вложители или за стопански информации и отсега нататък. Целта е те да не бъдат моментна фотография на промишлеността, а са статистически инструмент.

Изпълнителният шеф на ИАНМСП – водещата организация в плана, Бойко Таков, съобщи, че планът сплотява карти на 14 български промишлености, като задачата му е да бъде непрекъснато обновяван и развиван с допълнение на карти на обособените промишлености. Той благодари на сътрудниците на Агенцията в плана от БРАИТ и добави, че той е плод на сполучливо партньорство сред бизнеса и страната.
От своя страна ръководителят на УС на БРАИТ господин Иван Михайлов добави, че по време на правенето на BG Industry Map са излезли извънредно забавни обстоятелства по отношение на броя на фирмите, които оперират в 14-те бранша. По думите му, слагането на образованието на картата на българската промишленост е от голямо значение, тъй като тематиката е основополагаща, а ясният мониторинг ще окаже позитивен резултат върху тематиката с фрагментите и тяхната подготовка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР