За първи път астрономи видяха как изглежда ядрото на газов

...
За първи път астрономи видяха как изглежда ядрото на газов
Коментари Харесай

За първи път: Астрономи видяха как изглежда ядрото на газов гигант

За първи път астрономи видяха по какъв начин наподобява ядрото на газов колос. Те разкрили чужд за тях вид обект, който обикалял далечна звезда.

Предположили, че това може би е ядрото на планета, каквато е Юпитер, написа BBC. Проучването е оповестено в сп. Nature.

Гигантски планети като Сатурн и Юпитер имат компактно ядро, обгърнато в пълен пласт водород и хелий. Никой до момента обаче не е съумял да види по какъв начин тъкмо наподобява то.
Според екипът от астрономи откритието, на което са се натъкнали този път, е скалистата сърцевина на газов колос, чиято плътна атмосфера липсва.

Дейвид Армстрогн, основният академик, от университета " Уоруик ", и неговите сътрудници употребявали стратегия, посредством която засичали забележими планетарни ядра с помощта на данните от галактическия телескоп Тес.

Газовият колос привлякъл вниманието им поради огромната си маса. Именно това ги подтикнало да потърсят отговор на въпроса за какво планетата е толкоз тежка.

Учените на първо време предположили, че това е двойна звезда.
" Продължихме с изследванията и установихме, че в действителност това е планета, само че извънредно солидна за своите размери ", изяснява доктор Армстронг.

Радиусът ѝ е към три пъти по-голям от този на Земята и е близо 39 пъти по-тежка.

Обектът, наименуван " TOI 849 b ", бил открит да се върти към звезда, сходно на Слънцето, на 730 светлинни години от Земята.

Неговата температура е към 1.527 градуса по Целзий и прави обиколка към главната звезда за 18 часа.

Учените към момента обаче не са наясно дали ядрото е изгубило атмосферата си при конфликт или просто в никакъв случай не е е имало такава.
Ако планетата в миналото е била сходна на Юпитер, то има няколко метода, по които е допустимо да е изгубила газообразната си обвивка - или звездата се е доближила прекомерно покрай главната звезда и е била безусловно " раздрана " от притегателната ѝ мощ, или се е сблъскала с друга планета в късния интервал на образуването ѝ.

Според доктор Армстронг събраните данни демонстрират, че е по-вероятно планетата да е минала през необикновена еволюця, при която да е изгубила атмосферата си. За да се удостовери тази теза обаче ще са нужни още проучвания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР