За първи път астрономи наблюдаваха как фрагменти от разпаднали се

...
За първи път астрономи наблюдаваха как фрагменти от разпаднали се
Коментари Харесай

За първи път астрономи наблюдаваха как бяло джудже унищожава фрагменти от планети

За първи път астрономи следиха по какъв начин фрагменти от разпаднали се планети навлизат в атмосферата на бяло джудже – оголеното и в миналото изпълнено с мощност ядро на антична звезда. Малко по малко повърхността на звездата нагорещява останките от тези минали светове до милиони градуси и дословни ги гълтам.

Това, което астрономите действително следят, са рентгенови излъчвания. Те се излъчват от скалния и газов материал, обкръжаващ бялото джудже G29-38, който, един път щом премине точката, от която няма връщане обратно, се нагорещява до необикновено високи температури. През последните десетилетия са откривани редица индиректни доказателства за този развой, само че чак в този момент експертите съумяват да го следят непосредствено.

„ Най-накрая видяхме по какъв начин материалът в реалност навлиза в звездната атмосфера. За първи път съумяваме да определим степента на акреция, без да използваме детайлни модели на атмосферата на бялото джудже “, споделя водещият създател на проучването доктор Тим Кънингам от Университета на Уоруик.

В предходни проучвания наблюденията демонстрират, че към и по повърхността на тези бели джуджета съществуват тежки детайли. Между ¼ и ½ от белите джуджета са „ нечисти “ с желязо, калций и магнезий. Това значи, че те гълтам планетарен материал от световете, които в миналото са се намирали в тяхната орбита.

„ Предишните измервания на степента на акреция употребяват спектроскопия и зависят [изцяло] от модели на бели джуджета. Това са числени модели, които пресмятат какъв брой бързо даден детайл потъва от атмосферата в самата звезда. По този метод разбираме какво количество пада в атмосферата като скорост на акреция – продължава доктор Кънингам. – Впоследствие можем да проверим какво количество от детайла е имало в родителското тяло – било то планета, сателит или метеорит. “

Един ден нашето лично слънце ще се трансформира в бяло джудже. То не е задоволително солидно, че да избухне в свръхнова. Когато неговото ядро към този момент не може да синтезира, то просто ще рухне. По време на своята фаза на алено джудже външната му обвивка ще се разшири дотам, че безусловно ще погълне околните до него планети.

Когато останките от тези светове се приближат задоволително до звездата, те ще се трансфорат в плазма, нагорещена от 100 000 до 1 000 000 °C. Веднъж щом доближат до повърхността ѝ, те стартират да се охлаждат и да излъчват рентгенови излъчвания. Изследователите съумяват да засекат точно тях.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР