За първа зима снегът не изненада институциите в държавата, пътищата

...
За първа зима снегът не изненада институциите в държавата, пътищата
Коментари Харесай

Инж. Светослав Глосов – Пътищарят

За първа зима снегът не изненада институциите в страната, пътищата бяха почистени в точния момент, по автомагистрали и други пътища нямаше бедстващи хора. Водачите не надаваха писък до небесата, че пътната организация не си прави работата. Този факт обаче сякаш не бе видян от никой, тъй като водачите бяха заети да се оплакват, че новата система за електронните винетки не потегли с летящ старт.

Както е споделил народът – всяко знамение бе за три дни. Защото в първите дни на новата година проблемите при промяната на системата бяха изчистени.

Почистените пътища и бързото туширане на миникризата с винетките демонстрираха, че отпред на пътната организация стои експерт, който си схваща от работата, не се опасява да признава проблемите и да ги взема решение.

Кой в действителност е ръководителят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ”? Най-краткото определение е експерт. Строителството е специалност на инж. Светослав Глосов от завършването му на тогава наречения Висш институт по архитектура и строителство, в този момент по-известен като Университет по архитектура, строителство и геодезия. Роденият на 3 ноември 1955 година инженер се димпломира в специалността “Промишлено и гражданско строителство ”. Впоследствие специализира в региона на строителството и мениджмънта на строителния бизнес.

Глосов е работил като архитект в “Гражданстройпроект ” и шеф на държавната строителна компания “Проинвекс ”.

През 1993 година основава компанията “Биад-С ”, която се занимава с построяването на жилищни здания и хотели. Сред плановете, които са посочени като обекти, по които е работила компанията, са националния стадион “Георги Аспарухов ”, централата на телекома А1, аквапаркът в Несебър, столични хотели и туристически обекти на Боровец и в Несебър, ЦУМ, столичната митница.

Опитът на инж. Глосов е приет и от гилдията през 2010 година, когато с голямо болшинство е определен за ръководител на Камарата на строителите в България. От общо 202 гласуващи делегати от цялата страна 165 дават своя избор браншовата организация да бъде управлявана от Глосов. По-късно сътрудниците му още веднъж му гласоподават доверие да остане отпред на организацията за втори мандат. След края му е определен и за почетен ръководител на Камарата. Докато е отпред на организацията съумява да се пребори за правене на типова документи в строителството, която да направи по-справедливи публичните поръчки и да даде еднакъв старт на конкуриращите се компании. С типовата документи се отстрани и опцията възложителите “да творят ” правила, тъй че да изберат собствен човек в състезанията. По времето когато е отпред на Камарата инж. Глосов и неговите сътрудници съумяват да договорят и понижаване на административната тежест и бюрокрацията върху бизнеса, повече бистрота в тръжните процедури, промени в Закона за публичните поръчки, които да понижат измамите и нарушаванията, възстановяване на отрасловите нормативни актове. По време на мандата му организацията се утвърди и като сполучлив сътрудник на институциите, а проблемите в бранша се решаваха с полемики.

Глосов получава самопризнание от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, като в интервала 2014-2015 година е зам.-председател на организацията, а по-късно и член на Консултативния съвет на КРИБ.

През юни 2017 година инж. Светослав Глосов е назначен за член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ”, а година по-късно става и ръководител на ведомството.

В първите си изявленията като началник на пътната организация инж. Глосов акцентира, че се чака проблемите с хроничното недофинансиране на бранша да се решат с въвеждането на тол системата от август тази година. Първата стъпка бе заработването на системата за електронните винетки. Въпреки, че бе тествана няколко месеца преди пуска си, се оказа, че системата за конвертиране и онлайн пазаруване на винетки не съумя да проработи вярно незабавно. Шофьорите не си икономисаха попръжните за това, че не могат да си купят електронни винетки с пари в брой на каса, че терминалите за автоматизирано закупуване не са задоволително, че по граничните пунктове липсват такива, а системата за конвертиране на хартиените стикери в електронни не работи добре. Като резултат от ведомството оповестиха гратисен интервал до 15 януари без санкции, а от институцията си отидоха един от членовете на Управителния съвет Веселин Давидов и шефът на Националното тол ръководство Антон Антонов, които в действителност ръководеха процеса за въвеждане на новата система.

Дали виновност носи и компанията, която я е създала, се чака да стане ясно до дни. Междувременно самият Глосов призна, че проблеми при прекосяването от хартиени стикери към виртуални има. Но акцентира, че с изключение на на недостатъци на прелюдия програмен продукт част от тях се дължат и на хакерски офанзиви и даде обещание до 15 януари системата да продължи работа съвършено. И е реалност, че винетки към този момент могат да се купят на доста места в цялата страна.

Пътищарят не замита проблемите под масата и не се опасява да ги признае и да работи за решаването им, не е типична чиновническа линия и показва обстоятелството, че през по-голямата част от живота си Глосов е бил в бизнеса, а не в политиката. Всички, които го познават, са безапелационни, че като характерен предприемач той ще реши проблемите бързо и в полза на предприятието, което ръководи сега – пътната организация.

Почетен консул на Мароко е


От октомври 2013 година насам инж. Светослав Глосов е почетен консул на Кралство Мароко в Пловдив. Документите му бяха публично връчени от някогашния дипломат на Мароко у нас Латифа Ахарбаш. Оттогава насам той е бил на няколко публични и работни визити в северозападната африканска страна, с цел да разисква благоприятни условия за бизнес съдействие сред двете страни. Интерес към Мароко имат компании в региона на строителството на пътища, хранително-вкусовата индустрия и IT бранша.

За него


Утвърди престижа на Камарата на строителите


Инж. Светослав Глосов има зад тила си два извънредно сполучливи мандата като ръководител на УС на КСБ. Период, в който браншовата организация на строителите утвърди своя престиж на национално и интернационално равнище, трансформира се във значим фактор в икономическия и публичния живот в страната. Приносът му  за развиването на Камарата е неоспорим. Инж. Глосов е потвърден експерт, почитан от сътрудниците си, началник с визия за решение на значимите въпроси, пред които е изправен, диалогичен. Като човек е извънредно кардинален и етичен. Не инцидентно той единомислещо бе определен за почетен ръководител на КСБ.

Инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на КСБ


Ценен е от сектора


Инж. Глосов има управнически умения, доказателство за които е сполучливото управление на комплицирана конструкция от разнородни компании, каквато е КСБ. Именно с помощта на управителните си качества той съумя да сътвори баланс и успокоение  в бранша, да сплоти и насочи напъните на компаниите в обща посока, да утвърди единението на сектора. Позитивното му отношение бе оценено. По време на двата му мандата Камарата разшири своята активност и отбелязва напредък. Инж. Глосов се употребява с висок престиж измежду институциите и измежду строителните компании. Той е почитан и от чиновниците на Камарата, и от хората, с които е работил. Достоен човек, чието мнение високо ценим.

Инж. Мирослав Мазнев, изп. шеф на КСБ


Умее да сплотява и води


Един експерт с необятни знания, построен темперамент на началник, спокоен и придирчив. Глосов умее да сплотява хората и да ги води към избрани цели. Той е обективен в оценките си, умее да преценя съответните обстановки и да взима най-правилни решения за ръководената от него конструкция. Един човек със крепко семейство, възпитал децата си на отношение към труда и работа в екип.

Симеон Пешов, почетен ръководител на КСБ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР