За осма поредна година Фондация за свободата Фридрих Науман съвместно

...
За осма поредна година Фондация за свободата Фридрих Науман съвместно
Коментари Харесай

"Имам нетърпимост към всеобщата търпимост": Какво има в новата "Черна книга"

За осма поредна година Фондация за свободата " Фридрих Науман " взаимно с проверяващи публицисти събра образци за пилеене на парите на българския и европейския поданик в " Черната книга на държавното разхищаване в България ", която бе показана в столичния книжовен клуб " Перото ".

Книгата показва 15 случая на неефективно, непрозрачно или недобросъвестно ръководство на средства.

В изданието на " Черната книга " от 2022 година са включени истории от Русе, Шумен, Севлиево, Петрич, Варна, София, Враца и Стара Загора. Теми на следствията са " Капитан Андреево ", системата " СЕБРА " и кои компании усвояват най-вече държавни пари, вложенията в градския превоз в София и страната, дефицитите в българското опазване на здравето, неприятното ръководство на публични поръчки за некачествени паркове, улици, рампи за хора с увреждания и други.

" Над 65 милиарда лева са разноските на българската страна през 2022 година В тази сума влизат бюджетите на всички министерства и ведомства, разноските на Националния застрахователен институт (НОИ) и Здравната каса, бюджетите на общините, европейските стратегии и изобщо всеки лев, който се разходва от обществена институция и се регистрира в по този начин наречените консолидирана фискална стратегия ", написа в предговора на книгата Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система и добавя, че " разхищението е надълбоко закодирано в ръководството на подобен голям публичен запас ".

С повишаващия се държавен бюджет за капиталови разноски, огромна част от които финансирани по Националния проект за възобновяване и резистентност, е значимо да се приказва за бистрота, споделят създателите в книгата.

" Имам непоносимост към всеобщата толерантност към дребни и огромни прояви на корупция ", добавя Марин Николов, проверяващ публицист в Би Ти Ви, създател на текста за " Войната за Капитан Андреевоо ", в отговор на въпрос какво стимулира публицистите да работят по откриване на държавни разхищения.

Автори в книгата са: Сред създателите е и журналистът на " Дневник " Спас Спасов, който през 2022 година описа

Скоро книгата ще бъде налична и онлайн в
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР