За нудждата от реформа се говори от години насам, но

...
За нудждата от реформа се говори от години насам, но
Коментари Харесай

ЕС представи плана си за модернизация на Световната търговска организация

За нудждата от промяна се приказва от години насам, само че рецензиите от Съединени американски щати са повода за реакция.

Още по тематиката
Съединени американски щати притиснаха Китай с още по-тежки мита в опит да реализират договорка

Стоки на стойност 200 милиарда $ ще бъдат обмитени с спомагателни 10%
18 сеп 2018
Тръмп заплашва да изтегли Съединени американски щати от Световната комерсиална организация

Генералният шеф на СТО твърди, че няма причина за суматоха
2 сеп 2018
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Търговска война за 1 трлн. $

Съединени американски щати и Китай не престават да си нанасят удари, които могат да провокират големи стопански последствия за света
4 юли 2018 " Светът се промени, само че Световната комерсиална организация – не. Крайно време е да променим системата по този начин, че да дава отговор на провокациите на актуалната международна търговия ". Това съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом при представянето на проекта на Европейската комисия за рационализация на СТО.

Предложението на Брюксел е по искане на Съвета на Европейския съюз от юни т.г. и идва на фона на комерсиалните разногласия, които Съединени американски щати стартира с Китай, Канада, Мексико, както и Европейския съюз. Самият президент Доналд Тръмп предишния месец още веднъж заплаши, че счита да изтегли Съединени американски щати от организацията, в случай че не бъдат подхванати ограничения за нейната модерницазия.

Предложенията

От отчета на ЕK излиза наяве, че се обмислят промени в три съществени области – актуализиране на набора от правила в региона на интернационалната търговия, с цел да дават отговор на актуалната стопанска система, подсилване на ролята на СТО като наблюдаващ и превъзмогване на застоя в системата за разрешаване на разногласия.

В първата област е обърнато внимание на потребността на нови регулации във връзка с насилствените прехвърляния на технология, държавните дотации, достъпа до пазари, дискриминационно отношение към задгранични вложители – част от актуалните възражения на Съединени американски щати против Китай.

Брюксел също по този начин предлага страните членки на СТО да бъдат глобени, в случай че " предумишлено и неведнъж " нарушават разпоредбите на организацията. Въпреки това глобите остават в границите на организацията и не включват стопански последици. Така да вземем за пример на нарушителите може краткотрайно да бъде отнето правото да ръководят комисии в границите на СТО или да вземат думата по време на срещи.

Европейска комисия също по този начин желае да реформира и системата за разрешаване на разногласия, която все още е блокирана от Съединени американски щати. За да действа, в Апелативния орган би трябвало да работят седем съдии, само че сега те са четири. Ако Съединени американски щати продължат да блокират назначението на съдии, към декември 2019 година В състава на DSB ще има по-малко от трима, написа в собствен разбор Euractiv.

Съединени американски щати против СТО

" Ако те не се трансформират, ще се изтегля от организацията ", уточни Тръмп в изявление пред Bloomberg предишния месец. Сред обвиняванията на Съединени американски щати са, че организацията не зачита 90-дневния период за произвеждане по обжалването, че предходни членове на органа въздействат на настоящи каузи и други

След следващият коментар на Тръмп по отношение на успеваемостта на СТО генералният шеф на организацията Роберто Азеведо съобщи, че доста членки към този момент приказват за усъвършенствания в процеса на работа.

На представянето на концепциите във вторник Малмстрьом разяснява, че е в полза на Китай да взе участие интензивно в модернизацията на СТО. Вчера Съединени американски щати и Китай си размениха нова доза мита. Този път Съединени американски щати таксува китайски артикули на стойност 200 милиарда $, до момента в който Китай отговори с мита за 60 милиарда $. В тази връзка Малмстрьом съобщи, че Европейски Съюз поддържа " част от рецензиите " на Вашингтон по отношение на Пекин, само че не и методите, които администрацията употребява.

Предложенията на Европейска комисия следва да бъдат разисквани още този четвъртък по време на срещата на СТО в Женева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР