За нов абсурд с газа предупреди Кирил Темелков, заместник-председател на

...
За нов абсурд с газа предупреди Кирил Темелков, заместник-председател на
Коментари Харесай

Нов абсурд със синьото гориво! Санкции за газ, които липсва

За нов парадокс с газа предизвести Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация в изявление за БНР.

" За момента доста от потребителите изпадат в доста комплицирана обстановка, поради това, че " Булгаргаз " е сключил с тях едногодишни контракти при закрепени количества да използват. Те са поели ангажимент да употребяват газ, който ще схванат по-късно какъв брой ще им коства. В един миг цените стават непостижими за консумация, само че потребителите не престават за имат задължението да го използват, а " Булгаргаз " не стига, че няма тези количества, а всички търсим на " Булгаргаз " да откри количествата, които потребителите не желаят да ги употребяват. И на всичкото това от горната страна, потребителите получават съобщение, че ще получат глоба за какво не са изконсумирали този газ, който " Булгаргаз " го няма и го търси. Това е малко смешно. ", изясни Темелков. И заключи: „ Договорите с крайните консуматори не са приспособени по никакъв метод към тази среда, която се получава в този момент. ”.

" В момента няма дефицит на количества. Точно сега имаме остатъци в района, само че това не би трябвало да ни успокоява. Пазарът ще се оправи да обезпечи самите количества. Количествено ще имаме задоволително газ за ползване. Проблемът стои с цената, която би трябвало да се заплати за този газ. В света цената на газа стана висока, защото има повече търсене – хората желаят да купуват повече от производството в световен мащаб. По отношение на Европа казусът е с спора, който се развива с Украйна. ", сподели още специалистът.

За момента публичната полемика е ориентирана към количествата за България, а това не е акцентът. Акцентът е върху обезщетенията и реструктурирането на пазара, с цел да влязат конкурентни цени на природния газ, счита Темелков.

Относно апела на Европейска комисия да се понижи с 15% потреблението на газ до края на отоплителния сезон Темелков уточни:

" Тези 15% ще бъдат реализирани за България, а евентуално и за района, без да се постанова да се прави безусловно нищо. Ние считаме, че тези високи цени, в случай че се задържат в идващите месеци, това ще понижи потреблението като цяло. Това го следим още занапред, преди да навлезем в зимния сезон. "

В автотранспорта да вземем за пример клиенти превключват от един към различен тип гориво. Промишлени предприятия обаче, които изнасят, не могат да бъдат конкурентни на тези цени и за тях излиза по-евтино да стопират производства, вместо да работят на загуба поради платения безценен газ, разясни специалистът.

Ако не се дефинират вярно сериозните и проблематичните зони, ще стане тъжно това, което ще се случи, предизвести Темелков.

По думите му " чакаме най-малко година-две да се задържат тези високи цени ".

Този интервал би трябвало да бъде обезщетен от страна на страната под разнообразни форми, безапелационен е той.

" Проблемът би трябвало да бъде решен с някакви обезщетения, тъкмо ориентирани към избрани браншове. ", сподели още Темелков.

Когато са правени годишните търгове, " Булгаргаз " не е резервирал слотове, тъй като тогава не е имало проблеми. Но от момента, в който е станало ясно, че ще бъдат нужни спомагателни количества, сдружението е трябвало да е по-активно, разяснява Кирил Темелков в предаването " Преди всички ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР