За нормален живот на четиричленно семейство в България се необходими

...
За нормален живот на четиричленно семейство в България се необходими
Коментари Харесай

2442 е месечната издръжка на четиричленно семейство

За естествен живот на четиричленно семейство в България се нужни месечно 2442 лв.. Това сочат данните на КНСБ, свързани с потребителските цени. Месечната прехрана е повишена с 32 лв. през първите три месеца на тази година. Към края на март на двама възрастни с две деца са им били нужни 2442 лв. за посрещане на разноските за храна, облекло, битови сметки и превоз.
За да се обезпечи нужния приход за обикновено посрещане на месечните потребности от храна, разноски за жилището, превоз, обучение, опазване на здравето и отмора в четиричленно домакинство всеки от родителите би трябвало да заработва най-малко 1221 лв. месечно след удръжките при изискване, че заплатата е единственият източник на приходи.
Основните аргументи за повишаване на издръжката през първите три месеца на тази година са увеличената цена на природния газ, с директно отражение върху цените на парното, тока и питателните артикули. Поскъпването на цените на питейната вода, повишаване на цените на продукцията от селското стопанство, както и динамичността на цените на горивата.
Изследването демонстрира, че разноските за храна са се усили 2% като наклонност от наблюдението на КНСБ се обрисува понижаване на % на семейства, които живеят с приход на човек под нужните средства за прехрана. Това с е общо 70% от фамилиите у нас, като близо 28%, или към 2 млн. души, претърпяват с приход до 348 лв. на човек месечно.
Другите трендове са опазване на високите равнища на бедните семейства и повишение на приходите при високодоходните фамилии, което действително демонстрира поляризация сред най-бедните и най-богатите българи.
Работната заплата продължава да бъде главният източник на приход в домакинските бюджети, сочи отчетът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за предходната година е достигнала 1135 лева, което е номинален растеж от 9,4% и действително повишаване от 6,4%.
Най-висока продължава да бъде заплатата за бранша на осведомителните технологии.
За 2018 година България продължава да е с най-ниската работна заплата в Европейски Съюз, като брутната е била 580 евро. За съпоставяне в Германия брутната заплата е била 3880 евро.
КНСБ предлага посредством поредни стъпки и годишно нарастване на заплатите с 12 до 15% годишно междинната работна заплата да доближи през 2022 година 1800 – 1900 лева при ниво на минимална заплата от 900 лева
Друг отчет на КНСБ демонстрира най-високо и най-ниско платените браншове и специалности у нас. Сред най-добре платените са работещите в осведомителните технологии и въздушния превоз, а с най-ниски заплати са работещите в заведения за хранене, охранители и озеленители.
В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите „ Ресторантьорство “, „ Социална работа “, „ Обслужване на здания “ и „ Озеленяване “, а в индустрията – „ Производство на дървен материал “, на мебели и облекло, както и обработката на кожи.
От синдиката желаеха актуализация на бюджета за тази година - спомагателни 18,6 млн. лв., с които да се усилят заплатите на обществените служащи, чиновниците в музеи, галерии, библиотеки, духовите оркестри и фолклорните ансамбли, както и на работещите на трудов контракт в пандизите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР