За никого не е новина, че отпадъците от тютюневите изделия

...
За никого не е новина, че отпадъците от тютюневите изделия
Коментари Харесай

Новата еко катастрофа? Не сламките, вейповете са големият страх на еколози

За никого не е вест, че отпадъците от тютюневите произведения са едни от най-големите източници на замърсяване от пластмаса. Угарките от изпушените цигари не се разграждат, а всяка година се генерират милиарди нови. Нещо повече - те са източник на токсични химикали, които остават в почвата и в моретата.

Въпреки това обаче светът има нов замърсител, който наподобява даже по-опасен - електронните цигари. Маркетирани като по-малко нездравословни, вейповете набират голяма известност, а еднократните са същински шлагер и измежду непушещите. 

Виж още: Екологичен секс? Какво е това и по какъв начин въздейства върху климатичните промени

Официалната статистика демонстрира, че единствено във Англия процентът на пушещи вейпове е повишен от 1.7 през 2012 година до 7.1 през 2019 г. 

Големият проблем е, че еднократните е-цигари не се рециклират в огромната си част. А те съдържат с изключение на пластмаса, и литий - от батериите. Както знаем, това е един от най-ценните метали, познати ни въобще. 

Повечето хора обаче даже не подозират каква щета нанасят на околната среда, разяснява Euronews Green. Близо половината от младежите даже не знаят какво е редно да се направи с подобен вид устройства, откакто избраният брой дръпки свърши. 

Виж още: Билетно крушение: Защо почитателите на Тейлър Суифт ще съдят Ticketmaster? 

Към момента нито производителите, нито търговците имат тактика или работят по такава, обвързвана с преработването на вейповете. Някои считат, че държавните регулации също биха помогнали в тази задача. 

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР