За нечовешки условия в старчески домове алармират близки на възрастни

...
За нечовешки условия в старчески домове алармират близки на възрастни
Коментари Харесай

1000 лв. такса за нечовешки условия в старчески дом край Варна

За безчовечен условия в старешки домове сигнализират близки на възрастни жители там, оповестява " Монитор ". 

Срещу сумата от 600 до 1000 лв. хора живеят в безчовечен условия. За сходни случаи оповестяват околните им, откакто ги изгубят. Един от тях беше със 77-годишния Тодор Димитров, който умря след престой в дома за възрастни хора " Доверие 2 “ край Варна, а околните му сигнализираха за принуждение и потребление на упойващи средства вместо лекуването му.

По думите на Невяна Петрова, щерка на умрелия, личният състав в дома отказвал информация за настанения там родител и подпомагане за връзка с него. Затова околните потърсили помощта на полицията, с цел да го изведат оттова в сериозно положение. Откаран е в болница, където след това умрял. Проверка на Агенцията за качество на обществените услуги (АКСУ) по сигнала открива редица нарушавания. След този случай заваляха голям брой други сигнали за идентични ориси на пансионери от същото място. Така да вземем за пример 76-годишна жена влиза в дома в относително положително здраве, а след 8-дневен престой там е обявено на околните, че е умряла.

" Майка ми бе в положително положение и се обслужваше сама, когато постъпи в приюта. В множеството случаи, когато се опитвахме да се свържем с нея, нямаше отговор ", споделя след гибелта й нейната щерка.

При различен случай се стигна даже до ликвидиране на 64-годишен мъж в различен дом за остарели хора - " Свети Георги “ край Варна. Жертвата била пребита до гибел поради стара жена, с която умрелият живеел на фамилни начала. Престъплението е осъществено от различен, 79-годишен жител на дома. Дни преди този случай в " Свети Георги “ жител на дома провокира пожар, който лиши живота на 4-ма души.

Най-пресният случай с пожар в старешки дом, който лиши живота на 9 души, е във варненското село Рояк, община Дългопол. Там в някогашно преустроено учебно заведение с дървен покрив бяха настанени 58 възрастни, множеството от които трудноподвижни. Деветима от тях не оцеляха, откакто бяха обгазени в пожара.

За положението на приютите край Варна описа преди време Надежда Георгиева, която трябвало да избере най-хубавия, където да настани баба си, която страдала от деменция и не можела да се обслужва сама.

" Имаше и доста здравословни проблеми, което не позволяваше сами да се грижим за нея. Изискваше се профилирана здравна помощ. Колкото и да не ни се искаше, ни посъветваха да намерим приют, който предлага грижи за възрастни хора в такова положение. Така открихме един с положителни мнения и я настанихме там. Домът беше чист, личният състав вежлив и за високата цена, която платихме, може да се каже, че сме намерили най-хубавото. След месец обаче ни оповестиха, че баба ми нямало по какъв начин да остане повече там, защото те не поемали такива случаи и нямало по какъв начин да се грижат за човек с толкоз напреднала деменция. Не разбрах за какво не ни споделиха това още изначало - дали желаеха да си приберат пари, или пък просто са пропуснали... Наложи се незабавно да търсим къде да преместим баба ми, макар че лекарите ни споделиха, че при подобен проблем местенето не въздейства добре. Намерихме различен приют на Галата, който отговаряше на изискванията ни - изглеждаше добре, оферираше 24-часова здравна помощ и одобряваха хора с деменция. Според управата изискванията били чудесни, имало непрекъснато здравно лице и санитарки с огромен стаж. Обещаха ни, че за баба ще се грижи рехабилитатор, който ще я раздвижва непрекъснато, тъй като все по-трудно се движеше, и че няма да се залежава на легло.

Платихме сумата, за която би трябвало да ни предложат условия като в хотел

и настанихме баба ми в стая с търпими условия, само че с много остарели мебели. Още на идващия ден отидох да я видя и с изненада открих, че е преместена в друга стая. Банята и тоалетната нямаха порти, ваната беше счупена, контактите оголени, нямаше осветяване, дрешникът беше строшен и се клатеше, неизвестно за какво имаше нещо като бухалка до дрешника. Под леглата имаше щайги, а самите кревати бяха от... няколко дъски. Милата здравна сестра (която трябваше да е с огромен стаж и опит, а се оказа към момента студентка) ми даде обещание, че до няколко дни стаята ще бъде оправена, а баба ми ще е под непрекъснато наблюдаване, тъй като лекарският кабинет се намирал през една врата. Повярвах. Беше ми извънредно, че съм оставила безценен за мен човек в такива условия, само че допусках, че в действителност ще се погрижат.

Продължих да вървя в приюта всяка седмица. Непрекъснато чувах по какъв начин личния състав крещи и навиква възрастните хора, обиждаха ги, а след това се усмихваха

и споделяха: " Не чуват към този момент, няма по какъв начин да не викаме! “... Стаята на баба оставаше в същото извънредно положение. Започна да се усеща и една доста неприятна миризма. Но личният състав и даже шефката обещаваха, че ще оправят ситуацията, единствено да имаме малко самообладание. Но търпението ни не беше постоянно. Когато ходех да виждам баба си, доста постоянно я хранех аз. Един път санитарката безсрамно ми сподели: " Айде, няма ли да я храниш, че аз нямам през целия ден време да храня всички! “

Рехабилитаторът, който трябваше непрекъснато да я раздвижва, пък се появи 2 пъти и сподели: " Ами тя не желае да става. Няма по какъв начин да я накарам принудително! “ Направо желаех да викам... Чашата преля, когато баба ми стартира да се залежава, не искаше да става и един ден, когато отидох да я видя, даже не се разсъни. Притесних се доста, само че сестрата ме увери, че е добре и просто от времето е по-унесена. След два дни обаче се обадиха и ни оповестиха, че баба ми е доста зле и е в болница. Там разбрах, че от няколко дни не е била добре, само че никой нищо не е направил.

Лекарите обясниха, че има огромна декубитална рана от залежаване и неприятни грижи. Казаха също, че не е яла от няколко дни... Това към този момент беше върхът на всичко! За благополучие баба ми се пооправи и сменихме приюта, където в действителност поставиха грижи за нея, с цел да преживее последните си дни. Не след дълго тя умря, а ние продължавахме да претърпяваме кошмара, породен от хора, на които бяхме поверили един безценен за нас живот, за който просто не им пукаше! Искрено се надявам никой да не премине през това, през което минахме ние! Затова доста внимавайте, когато избирате приют за собствен непосредствен. Не вярвайте на обещания! Четете мнения, разпитвайте, ходете на инспекции “, предизвестява препатилата Надежда Георгиева.

Условията, нарушаването на правата и грубото отношение от страна на личния състав в старческите домове. Това са сред най-честите аргументи за недоволства

от страна на потребителите на тази обществена услуга. Данните са на Агенцията за качеството на обществените услуги (АКСУ), предоставени на " Монитор “.

Лошото качество на материалната база, храната и грижите, ограничението на свижданията, отнемането на персонални документи, движимости, грубото отношение, което настанените възрастни хора получават в домовете, най-често провокират подаването на сигнали до организацията. Според АКСУ, която работи от началото на септември 2020 година, публичността на информацията в обществото предизвика подаването на сигнали от близки хора на настанените в домове.

От организацията направиха конкретизиране, че " без значение от това през последните месеци не се следи скок на подадените сигнали. През септември сигналите са 5 на брой, а през октомври са постъпили 6 “.

Въпреки това Николина Иванова, шеф на дирекция " Контрол, мониторинг и лицензиране на обществените услуги “ към АКСУ, уточни за " Монитор “, че зачестяването на инспекциите главно се дължи на обстоятелството, че в тях се настаняват освен възрастни, само че и хора с деменция, психологични разстройства и умствена назадничавост, за които е нужна профилирана грижа. Предвид спецификата на уврежданията на другите целеви групи това може да провокира спорове и е причина за инциденти и принуждение сред настанените в домовете хора.

Иванова добави, че различен значителен проблем е, че всяка от тези групи нуждаещи се изисква профилирани грижи съгласно самостоятелните си потребности, а частните обществени услуги не разполагат с квалифицирани и задоволително на брой експерти, които да им я дават. Персоналът не е подготвен за работа с възрастни и хора с увреждания и не се организира никаква обществена работа.

От данните на АКСУ излиза наяве, че от осъществените инспекции по сигнали от организацията в интервала от януари до септември т.г. едвам 26% са непосредствено отправени до тях от консуматори на обществени услуги или техни близки. Като по-голяма част от останалите сигнали са препратени от Министерството на труда и обществената политика.

Проверките на АКСУ за календарната година са планувани по график, който включва месеци и типове обществени услуги. " Предвид събитието, че при инспекция по сигнал в частен дом за остарели хора (ДСХ) през месец юли тази година бяха открити пропуски и нарушавания при даването на грижата, се изведе нуждата да бъдат тествани всички частни домове за възрастни хора, които са вписани в Регистъра на Агенцията за обществено подкрепяне. Това наложи годишният проект да бъде обновен и чиновниците на АКСУ да извършат в допълнение 65 инспекции в частни старешки домове. Като за интервал от една година са извършени над 430 инспекции в държавни и частни обществени услуги.

По мотив осъществената инспекция от АКСУ в частния дом за възрастни хора в град Варна са открити груби нарушавания. Вследствие на това по предписание на обществения министър се направиха инспекции във всички частни домове за остарели хора в страната, като досега са тествани 79 частни дома за остарели хора, уточни още Иванова. Тя добави, че при тези инспекции са издали 150 наложителни наставления и са формирани шест акта за административно нарушаване, като наложените санкции са в размер на над 20 000 лв..

От всички подадени през едногодишния интервал сигнали доказани са 26%, а при 15% от случаите информацията в сигналите се удостоверява отчасти. При половината от сигналите, свързани с неприятното качество, са установени нарушавания. Една трета част от сигналите, които са свързани с нарушение на правата на потребителите, са доказани, т.е. установени са нарушавания и единствено един от сигналите, свързани с жестоко отношение от страна на чиновниците към потребителите, е отчасти доказан.

След инспекциите на АКСУ излиза наяве, че някои снабдители даже не познават Закона за обществените услуги и Правилника за използването му. А при неспазване на законовите разпореждания АКСУ ще издава наложителни наставления и ще глоби нарушителите, при нужда ще предлага преустановяване на финансирането на обществени услуги от държавния бюджет или лишаване на лицензите на частните снабдители. След лишаване на съответния лиценз те нямат право към този момент да дават обществени услуги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР