За четиринайсета поредна година в България се проведе конкурсът "Лаборатория

...
За четиринайсета поредна година в България се проведе конкурсът "Лаборатория
Коментари Харесай

Студенти на Алма матер заеха първите места в конкурса Лаборатория за слава FameLab

За четиринайсета поредна година в България се организира състезанието "Лаборатория за популярност FameLab " търси млади учени, които могат да приказват за просвета по понятен и атрактивен метод. Конкурсът потегля от Фестивала на науката в Челтнъм, Обединеното кралство, а у нас се провежда от Британски съвет с поддръжката на Министерството на образованието и науката и Аурубис България.

Софийският университет е дълготраен сътрудник на FameLab и е висшето образователно заведение и научна организация с най-вече спечелили в историята на състезанието.

Тазгодишният победител е Иво Илиев. Журито реши да го отличи с първо място, откакто той съумя за времето от три минути да показа своята презентация на тематика - материя и антиматерия. Възпитаникът на Алма матер е магистър по теоретична физика от Физическия факултет на университета, както и докторант. Изследванията му са в региона на доктрина на струните и холографски модели. Работи като специалист в Лаборатория по високопроизводителни калкулации към София Тех Парк.

На второ място се класира Мария Вълева, студент трета година по Молекулярна биология в Биологическия факултет на Софийския университет. Третото място беше поделено сред Цанимир Ангелов, магистрант първа година във Физическия факултет на Софийския университет и Благомир Бояновски, студент трета година в Медицинския факултет на Медицинския университет в София.

Наградата на публиката, избрана с онлайн гласоподаване, отиде при Добрил Вълчев, докторант в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Докторантът Радослав Тонев, още веднъж въпитаник на университета по геодезия, сграбчи пък премията на Аурубис България.

Съюзът на учените в България отличи с абонамент за сп. Наука и покана за обява в него спечелилия Иво Илиев, Пламен Иванов, докторант по теоретична физика в Университета в Оксфорд, доктор Яна Илиева, помощник в Института по микробиология, Българска академия на науките и Виктория Кънчева, докторант в Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията „ Никола Пушкаров “, ССА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР