За настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган са гласували

...
За настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган са гласували
Коментари Харесай

Окончателни резултати: Ердоган с 49,52% води пред Кълъчдароглу на изборите в Турция

За сегашния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган са дали своят вот 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски жители, излиза наяве от окончателните резултати на извършените на 14 май президентски и парламентарни избори. Основният му конкурент Кемал Кълъчдароглу получава 44,88% от гласовете на гласоподавателите.

Резултатите са оповестени от Висшия изборен съвет, оповестяват локалните медии.

На трето място е претендентът на Алианса АТА Синан Оган, който печели 5,17%. Мухарем Индже, който се отхвърли от конкуренцията дни преди вота, събира 0,43 % от гласовете, защото името му остана вписано в бюлетините, в това число и в тези, които към този момент бяха подадени в чужбина преди оповестяването на отдръпването му.

Тъй като нито един от претендентите не си е обезпечил нужното болшинство на президентските избори, на 28 май на балотаж един против различен ще се изправят двамата съществени съперници Ердоган и Кълъчдароглу, разгласи ръководителят на Съвета Ахмет Йенер.

Избирателите в чужбина ще могат да стартират да гласоподават още веднъж на 28 май.

Що се отнася до парламентарните избори, които се организираха по едно и също време с президентските, Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган завоюва 35.61%. Коалицията на президента Реджеп Ердоган Народен алианс води с общо 49,47 % Това се равнява на 323 места в 600-местния парламент, като на ПСР се поставят 268 места.

Опозиционния Национален алианс е на второ място с 35.02% и получава 212 депутатски места, от които Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу има 169 места. Партията на положителното, която е част от алианса, има 44 места (9.69%).

Алиансът " Труд и независимост ", който се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ), печели 10,55% от вота на гласоподавателите и получава общо 65 места в Народното събрание.

„ Турция ще преодолее всички проблеми и дружно ще забележим още по-добри дни “, съобщи през днешния ден в Туитър президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се обърна към младежите в навечерието на решаващите президентски избори на 28 май.

Той благодари на всички жители, които отидоха до урните предходната неделя. Ердоган похвали турската юноша за това, че " отстоява волята си, свободно отразява своя избор в урните и поема отговорност за нашата народна власт ".

" Заедно ще забележим доста по-добри дни ", сподели Ердоган и заключи: " Разчитам на вашата мощна поддръжка на 28 май. "

Неговият противник Кълъчдароглу също насочи сходен апел към турските младежи, като по-рано в понеделник в поредност от туитове даде уверения, че ще " облекчи паниките им ".

" Докато ние спорим, те към този момент са се обединили против вас. Сега дано да забележим какво имаме в ръцете си в края на деня. Бездънна мрачевина... Имаме 12 дни, с цел да се измъкнем от този тунел ", съобщи той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР