За нас е предизвикателство да постигнем по-добри показатели при изпълнението

...
За нас е предизвикателство да постигнем по-добри показатели при изпълнението
Коментари Харесай

Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ път към намаляване на енергийната интензивност в България


За нас е предизвикателство да реализираме по-добри индикатори при осъществяването на програмата „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ през новия й програмен интервал. Това сподели зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на подписването на програмното съглашение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, в границите на конференцията „ По пътя към съвсем нулевоенергийни здания “ в Бургас.

Документът е обвързван с осъществяването на програмата „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “. Споразумението бе подписано от Грете Одегард, представляваща Комитета на финансовия механизъм, основан от страните-донори: Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и от Иван Иванов, представляващ Националното координационно звено към Министерския съвет.

Като последваща стъпка преди пускане на програмата следва сключване на съглашение сред Националното координационно звено и Министерството на енергетиката като програмен оператор.

Програмата " Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност " се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Финансовият й запас възлиза на близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безплатна помощ. Това е двойно нарастване на средствата по отношение на предходния програмен интервал, когато бюджетът беше в размер на 15.6 млн. евро.

По програмата ще се одобряват планови оферти за дейно потребление на хидроенергийния потенциал; оползотворяване на геотермалната сила за отопление или изстудяване, както и за промишлени цели; рехабилитация и рационализация на общинска инфраструктура; възстановяване на енергийната успеваемост в сгради; образования по енергиен мениджмънт и други.

Припомняме, че през първия програмен интервал на програмата " Енергийна успеваемост и възобновима сила " с предоставените от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 повече от 15.6 млн. евро бяха финансирани редица планове в региона на енергийната успеваемост, производството на екологични горива, образованието по енергийна успеваемост и други.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР