За нас, българите, Мартин Кейниг не е просто авторитетен учен

...
За нас, българите, Мартин Кейниг не е просто авторитетен учен
Коментари Харесай

Румен Радев: Мартин Кейниг е успешен посланик на България пред света

За нас, българите, Мартин Кейниг не е просто влиятелен академик и откривател. Той е доста повече - откровен, безвъзмезден другар на България и сполучлив дипломат на България пред света, посочи президентът Румен Радев, който отличи американския етнограф на гала на " Дондуков " 2 с Почетния знак на президента за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство, предава Българска телеграфна агенция.

Кейниг показва в София своята фотоизложба " Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България ".

Радев сподели, че връченото от него авторитетно отличие е самопризнание на всички българи за неговата посветеност и идея, която високо ценим.

Днес всички ние, българите, се гордеем със своя фолклор и национално творчество. Това обаче не е даденост. Фактът, че през днешния ден доста хора отвън България се възхищават от нашите ритми, звуци, багри, обичаи, и се увличат по тях, се дължи на хора, които одобриха за своя идея да изследват и да разпространяват нашето национално творчество, уточни президентът на церемонията. Един от тези хора е Мартин Кейниг. Преди повече от 50 години, още през 1966 година, той идва за първи път в България и от този момент остава запленен от българското национално творчество, от българската ария, и продължава да идва, навлизайки все по-дълбоко в необятната галактика на българския дух, история и изкуство, напомни президентът Радев. Той означи, че това е индивидът, който открива именитата певица Валя Балканска, до момента в който тя е още на 24 години, прави запис в класната стая на селско учебно заведение, без ангажименти и подготовки, и след години с този запис праща България във вечността. Песента на Валя Балканска се трансформира в една от визитните картички на човечеството на американския галактически уред " Вояджър ", търсейки контакт с други цивилизации.

Оттогава до през днешния ден Кейниг провежда голям брой изложения, популаризиращи българския дух и националното ни творчество.

Президентът Радев благодари и на вицепрезидента Илияна Йотова за напъните й изложбата тази вечер " Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България " на Кейниг да стане факт.

Мартин Кейниг се обърна към президента и вицепрезидента с признателност за оценката и поддръжката. Той добави, че преди повече от 50 години, започвайки работата си в България е получил необикновена опция, която високо цени и която е повлияла и трансформирала неговия живот и работата му. Дължа доста на доста български музиканти, артисти, които ми позволяваха да ги протоколирам, да ги фотографирам, да приказвам с тях, а също по този начин и на роднините им, с които се срещнах през последните години и които ме поддържаха в днешния ми план, сподели американският академик, който благодари за гостоприемството и поддръжката за работата му, високо оценена и от авторитетния научноизследователски и учебен институт " Смитсониън ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР