За намаление в цената на пътеката, по която се плаща

...
За намаление в цената на пътеката, по която се плаща
Коментари Харесай

С 500 лв. по-малко за модерно лечение на инсулт дава касата

За понижение в цената на пътеката, по която се заплаща модерно лекуване при инсулт, алармираха невролози. Става въпрос за използване на тромболиза - терапия, при която се инжектира медикамент, който унищожава кръвния съсирек, пораждащ исхемичен мозъчен инсулт.

До 2018 година за тази активност лечебните заведения получаваха 3000 лева на пациент, в този момент сумата става до 2300.

“Клиничната пътека освен не е понижена, само че е и сензитивно увеличена ”, споделиха обаче от НЗОК. В анекса към рамковия контракт от 2018 година цената на пътеката е 3300 лева - с 300 лева повече.

“Разминаването идва от това, че тази година лекуването на инсултите с тромболиза е разграничено на две пътеки - № 51.1 и 51.2, и едвам в спомагателните разпореждания на анекса е разяснено, че за тромболиза болничното заведение ще получава 2300 лева, а в случай че на същия пациент в тази болница се извърши и механична тромбектомия (миниинвазивна терапия, която се ползва, в случай че съсирекът е прекомерно огромен и не може да се извърши тромболиза - б.а.), т.е. се изпълнят 51.1 и 51.2, то касата ще заплати 3300 лева ”, изясни за “24 часа ” доцент Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ “Света Анна ” - София. Масовото лекуване обаче е посредством тромболиза, тъй като и на Запад тромбектомии се вършат на 1-2% от болните, а в България - при 1 на 100 пациенти с инсулт, добавя доцент Калпачки.

С 200 лева по-ниска цена е договорила касата тази година за лекарството, с което се прави тромболизата. То коства 753,64 лева и е включено в пътеката дружно с разноските по всички съпътстващи действия и лекуване. Именно с по-ниската му цена касата изяснява понижението на пътеката.

Въпреки това обаче общото понижение е със 700 лева Това означва, че евентуално лечебните заведения ще бъдат ощетени с към 500 лева Освен това готвените промени не са били авансово разисквани с Дружеството на невролозите, а са контрактувани сред лекарския съюз и НЗОК при договарянията по анекса.

Възможно е смяната да затрудни по-малките лечебни заведения и в някои случаи те да ползват остарялото лекуване с аспирин, показват лекари. От касата са безапелационни, че пациентите няма да бъдат наранени. До момента нямаме сигнали за проблеми с пътеката, сподели шефът на БЛС доктор Иван Маджаров. Той подсети, че по други пътеки в неврологията има нарастване.

" По време на преговорния развой по анекса към НРД 2018, лекарският съюз настояваше да няма понижаваме на цената на пътека 56 (Диагностика и лекуване на заболявания на черепно-мозъчните нерви, на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми) и да бъде усъвършенстван нейният логаритъм. След сигнали от експерти по неврология от цялата страна, и след формалното мнение на Българското сдружение по неврология във връзка намаляването на цената и смяната на метода на отчитане на клиничната пътека, БЛС предприе дейности и изпрати писмо до ръководителя на Надзорния съвет на здравната каса като към него приложи всички подадени сигнали и изиска - възобновяване на остарялата цена на пътеката и усъвършенстване на нейният логаритъм “, разяснява още Маджаров.

Над 20 са лечебните заведения у нас, които вършат тромболизи. Само в 2 центъра се правят тромбектомии - “Св. Марина ” във Варна и “Св. Анна ” в София. Между 1800 и 2000 пациенти с инсулт минават през “Св. Анна ” годишно. За 2018 година от общо 790 заболели, лекувани посредством тромболиза, 234-ма са били там. На още 29 пък е била осъществена тромбектомия, уточни доцент Калпачки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР