За момента в София нямаме дифузно разпространение на коронавирус, имаме

...
За момента в София нямаме дифузно разпространение на коронавирус, имаме
Коментари Харесай

Д-р Данчо Пенчев: В София няма дифузно разпространение към момента


За момента в София нямаме дифузно разпространяване на ковид, имаме обособена огнищност в проведени колективи, в детски образователни заведения и учебни заведения. Това изясни пред БиТиВи шефът на РЗИ – София доктор Данчо Пенчев. Той добави, че огнищата са им известни и са следени, като посочи, че се надяват да затихват по метода, по който вървят сега.

В учебните заведения и детските заведения учителите и учениците не дават клинични признаци, т.е. при тях в 80% от случите формите са напълно леки или без признаци. Опасното, което обаче следва, е да вземем за пример позитивно дете на чиновник на инспекцията да заразява майка си, която към този момент има клинична симптоматика, в този случай в спецификата на нейната работа, тя е контактна с над 70 лица и по-този метод, в случай че част от тези контакти се окажат също позитивни, даде образец за тревожна обстановка доктор Пенчев. Но добави, че до пободен сцераний до момента не се е стигало. Напаравено е емидемично изследване и са открити спецификата на работата на инфектираната служителка и броя на хората, с която е контактна тя.

На територията на София има 33 учебни заведения, в които има паралелки, където са установени позитивни случаи на COVID-19, съвсем нямаме клинични изяви на учениците, които са установени с COVID-19, и на учителите, сподели още той.

Д-р Пенчев изрази противоречие с изказванието, че учебните заведения стават източник на болест. При спазването на тези противоепидемични ограничения, които са разпоредени за присъствено образование, и ограниченията, които се взимат при констатиране на позитивен случай, защото ние не приказваме за болен към момента, а за позитивен случай, не би трябвало да се доближи до някаква опция, която да подкрепи разпространяването на болестта, сподели още той.

Шефът на столичното РЗИ описа още, че при започване на епидемията София е била постоянно преди всичко по заболеваемост, до момента в който в последните месеци разпространяването в столичния град е доста по-бавно, в сравнение с в други области.

Относно възобновяването на брифингите, той изясни, че се надява се хората да чуват посланията, които Щабът насочва към обществото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР