За момента прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и

...
За момента прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Гешев злепоставя България пред света

За момента прокуратурата е потъпкала правилото на следствената загадка и то невиждано. Нямаме подобен интервал в новата демократична история на България, в който да е правено сходно нещо, съобщи Бойко Рашков. Няма нито един основен прокурор до момента, който да си е разрешавал по този начин свободно да изнася информация, събрана посредством СРС. Това е единственият основен прокурор.
И аз не знам той какво цели – да злепостави цялата страна пред света. Това желае да направи този човек. В името на благодетеля, който го е избрал, съобщи юристът Бойко Рашков пред БНР.

Битката се води сред министър-председателя и президента. Прокуратурата извършва ролята на политическо средство, счита Рашков.

„ Не е ли единствено наш Ваньо този воин, в целия свят, и с това ли ще му запомним мандата на този сътрудник? Така ли са го учили в Школата в Симеоново този човек? Там имаше доста положителни преподаватели, доста известни учени “, уточни юристът.

„ Не виждам съображение за пълзящо нарастване на броя на лицата, по отношение на които са употребявани и прилагани специфични разследващи средства, респективно последователно и постепенно увеличение на броя на процедурите, с които се лимитират съществени конституционни права на българските жители “, означи още Рашков.

Когато се ползват специфични разследващи средства, обективно се събира и информация, която е ненужна, тя няма доказателствена стойност и по закон следва да се унищожава. Огромен проблем в нашата страна е, че макар законовото напътствие да се унищожава информация, тя се съхранява и се употребява в избрани моменти, в това число за политически цели. Тази позиция изрази някогашният началник на Бюрото за надзор на СРС и експерт по наказателно право Бойко Рашков.

„ Не познавам хипотезата с чатовете към президента, Бобокови и така нататък, само че ми прави доста мощно усещане, че са непокътнати данни от диалози или обмена на електронна връзка сред двама души, която ни виждам сега да има наказателно-правно значение, само че все пак тя е съхранена. За мен е граничещо с нарушаване на закона. За да може да се употребява чисто политически и забележете от кой – от прокуратурата. На каквото държание по нашата Конституция тя няма право. Впечатлява мощно фактът, че се разгласява единствено част от тази връзка. За мен това е възмутително “, разяснява Рашков.

В коментара си по изводите в отчета за работата на Бюрото през 2019 година той уточни, че не е правилно да се пресмята успеваемостта, като се съпоставят направените материални доказателствени средства с броя на лицата, за които има позволено използване на специфични разследващи средства. За предходната година тези лица са 3310, а 1124 са направените материални доказателствени средства. Бойко Рашков акцентира, че те би трябвало да се съпоставят с с общия брой позволени оперативни начини от съда – наблюдения, проследявания, подслушвания.

„ Тогава, в случай че сравним цифрата - към 15 хиляди оперативни способа са били позволени от съдиите, с 1124 доказателствени средства, това е пренебрежимо малко като брой, напълно ниска успеваемост, даже бих споделил един скръбен резултат. Сравнен с резултатите, които помним и знаем отпреди 9 години, това е най-слабият резултат, с изключение 2014 година, когато този резултат е бил подобен. “

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР