За момента има увереност, че интерконекторът Гърция-България ще е готов

...
За момента има увереност, че интерконекторът Гърция-България ще е готов
Коментари Харесай

Газът по интерконектора с Гърция тръгва на 1 октомври

За момента има убеденост, че интерконекторът Гърция-България ще е подготвен и газ ще потече на 1 октомври. Дори планът да е подготвен по-рано, газ не може да се пусне преди тази дата заради договорености, които са направени от предходното държавно управление. Това сподели пред публицисти служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския сектор на междусистемната газова връзка. Обиколката му стартира от газоизмервателна станция Стара Загора и приключи на Диспечерския център, ситуиран до село Стамболийски, заяви Българската телеграфна организация.

Едно от по-важните неща, които би трябвало да бъдат приключени, е Системата за ръководство (т.нар. SCADA - “СКАДА ”). Това е електронното ръководство на газопровода. Всички кранове, всички системи се ръководят компютърно и това е системата, които ги ръководи, посочи министър Христов. Тя сега е в тестови режим и е контрактувано, че на 14 септември експертна компания, която е наета от Министерството на енергетиката, ще пристигна да извърши цялостен надзор върху системата, с цел да се удостовери положението й.

Вторият детайл са системите, които са свързани отново със “СКАДА ” – преместването на данни. Това става с оптичен кабел. В плана е очакван втори оптичен кабел, с цел да се обезпечи 99,9 % подготвеност на системата, добави служебният министър.

Третият значим и сериозен детайл е всичките съставни елементи, които са свързани с сигурността. Включено е в графика отстраняването на всички забележки, тъй че това също би трябвало да бъде готово в точния момент, разяснява още Росен Христов.

Четвъртият сериозен детайл, по който служебният министър на енергетиката е повдигнал въпрос, е преглеждането и внасянето за утвърждение на всичката документи – формалното приемане на актовете 15 и 16 и всички нужни лицензии. Това ще стане в по-крайната фаза на плана. По този развой Министерството на районното развиване и благоустройството е водещата институция. От ведомството са се съгласили специалистите им да прегледат документите, преди да бъде публично подадена и да връщат мнения и препоръки. Тоест, когато пристигна моментът на формалното подаване на документите, множеството да са към този момент прегледани и да няма мнения и връщания на документи, с цел да се не губи административно време. Според настоящия график се чака в средата на септември да бъдат получени Акт 15 и 16. “Това не е удобен интервал, тъй като най-малкото отклоняване от този график може да докара до това планът да бъде занимателен след 1 октомври, което е неприемливо и би нанесло обилни финансови вреди на страната ”, съобщи Росен Христов. 

Реалистично е комерсиалната употреба на интерконектора да стартира на 1 октомври, само че е на сериозния път, посочи служебният министър на енергетиката. По думите му, в случай че планът бъде занимателен даже с няколко дни и влезе в употреба малко след 1 октомври, азерски газ ще потече от 1 ноември. “Ако би трябвало ще се работи тук непрекъснато, аз ще съм тук всяка седмица, тъй че да не допуснем такова забавяне ”, акцентира Росен Христов.

Остава изпълнителят на плана – компанията “Авакс ”, както и “Ай Си Джи Би ” като оператор, да изпълнят уговорките, които поеха и при президента и пред Министерството на енергетиката, и да свършат всичката работа по график. Това че интерконекторът Гърция-България към този момент е сполучливо обвързван с българската национална и директна газопреносна мрежа, което беше оповестено през днешния ден от “Ай Си Джи Би ”, е значима стъпка, която е била заложена и е била изпълнена съгласно графика, отговори на журналистически въпрос служебният министър Христов. Според него дотук нещата, които са били обещани, са свършени значително. Оттук нататък ще се следи всяка седмица дали продължава да се върви по графика или не. На различен въпрос енергийният длъжностен министър сподели, че този газ, който сега има в интерконектора, е тестови и сега той не работи като газопровод.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР