За много християни най-прекрасното време от годината е Великден, а

...
За много християни най-прекрасното време от годината е Великден, а
Коментари Харесай

Защо всяка година празнуваме Великден на различна дата

За доста християни най-прекрасното време от годината е Великден, а не Коледа. За съвсем всички останали това са няколко почивни дни, в които да си хапнат шоколад и сладкиши в някакъв инцидентно избран миг. И по този начин, какво в действителност се случва с Великден? 

Кога е Великден и за какво се трансформира всяка година?
-->
Отговорът не е тъкмо подобен, какъвто може да се чака, като се има поради, че Великден е отдаден на празнуването на живота, гибелта и възкресението на Исус Христос. Всъщност Великденският ден се дефинира от лунния календар, който е основан в Месопотамия към 3000 година прочие Обърнете внимание на " преди Христа ", написа History, представен от " Вести ".

Лунният календар се състои от лунни месеци, които са поправени, с цел да се вместят в слънчевите години. Великден се дефинира от неделята, последваща първото пълнолуние след пролетното (или пролетното) равноденствие.

Например, през 2023 година пролетното равноденствие беше на 20 март, а идващото пълнолуние на 6 април. Следователно Великден се падна на 9 април 2023 година за католиците и на 16 април за православните християни.

Защо християните честват Великден?

Великден обгръща седемте дни към разпъването на Исус Христос на кръста от римляните на Голгота през 30 година след Христа. Известен като Страстната седмица, той стартира на Цветница, шестата неделя от Великия пост. Палмовата неделя получава името си от палмите, размахвани при триумфалното влизане на Исус в Йерусалим, както е посочено в четирите евангелия - на Матей, Марк, Лука и Йоан.

Празнувала ли се е пролетта преди християнството?

Първата луна напролет бележи по-дългите и по-топли дни и завръщането към по-богатото битие. В дните преди централното отопление и бързата чорба, пролетта е означавала колкото оцеляването през зимата, толкоз и празнуването на новия живот.

Впоследствие античните култури по целия свят са почитали пролетта посредством своите богове и богини: Ищар от Асирия, Астарта от Финикия, Деметра от Микена, Хатор от Египет, Афродита от Кипър и Остара от Скандинавия. В случая с последната, името Остара значи " пролет " в езичеството и думата произлиза от " Еостре " (откъдето идва нашата дума за Великден), англосаксонската богиня, която даже е упомената в съчиненията на Почитаемия Беда от V век.

Езичниците също чествали пролетта, като украсявали хляба и сладкишите с кръст, евентуално с цел да символизират рогата на вола - животното, което езичниците вярвали, че са принесли в жертва на Еостре. Междувременно думата " кифла " произлиза от англосаксонската дума " boun ", която значи " заветен вол ".

Празнуват ли други религии Великден?

Само християните възприемат Великден като набожен празник, само че доста други култури и религии означават началото на пролетта с празненства. Например в Египет пролетният празник се назовава " Шам ел-Несим " - ден, който античните египтяни са чествали като начало на сътворението на света. В Иран празникът на пролетта/новата година се назовава " Новруз ", а в Пенджаб и някои елементи на Пакистан пролетта се отбелязва с " Басант " - празник, за който са присъщи стартирането на хвърчила и жълтите цветя.

В исляма при започване на пролетта се отбелязва началото на Рамадан - едномесечен интервал на пост и молитва. Индусите и сикхите честват " Вайсахи " на 13 или 14 април с пъстри събития и пиршества, с цел да отбележат началото на слънчевата нова година. В огромна част от Азия честват рождения ден на Буда, или " Буда Джаянти ", като се събират в храмове и възпламеняват фенери. В Япония фигурките на Буда се измиват церемониално с чай.

Защо Великденският заек носи великденски яйца?

Яйцата от дълго време символизират нов живот и изобилие. Римляните и ранните християни са считали яйцата за семената на живота, въпреки че за християните яйцата нормално се свързват с ново раждане в чест на възкресението. Християнството също по този начин не разрешава яйцата по време на Страстната седмица, а в някои региони те са неразрешени през целия Велик пост.

Ето за какво всички яйца, снесени през този интервал на самоограничение, се резервират до Великден, когато се одобряват с признателност като дребни предмети на предпочитание.

Това въодушевява викторианците да пълнят картонени яйца със сатенена обвивка с лакомства и да ги подаряват. и, Към края на XIX в. първите шоколадови яйца стартират да се появяват във Франция и Германия.

Подаряването на яйца като подарък обаче не е особено единствено за западните обичаи. Китайците си подаряват боядисани яйца като пролетен подарък от повече от 5000 години, а в Египет поклонниците ядат боядисани яйца, с цел да отпразнуват " Шам ел-Несим ". Украсените яйца са значима част и от персийската нова година - Новруз.

Що се отнася до Великденския заек, наблюдаването на млади, въодушевени зайци, които подскачат напролет, ги прави явен избор като езически знаци на плодородието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР