За милиони хора по света руската война срещу Украйна означава

...
За милиони хора по света руската война срещу Украйна означава
Коментари Харесай

`Уилиам Моузли: Честото предоговаряне на `зърнената сделка“ не е изгодно за глобалната продоволствена система

За милиони хора по света съветската война против Украйна значи апетит . Преди военната експанзия на Москва против Киев двете страни бяха съществени доставчици на зърно и други селскостопански култури на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации, с помощта на която стотици милиони хора в най-бедните страни получават прехранване. През юли предходната година с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция се стигна до Черноморската самодейност, посредством която през три украински пристанища може да се изнася селскостопанска продукция. 

До нощес играта на нерви продължи, с цел да пристигна анонсът, че „ зърнената договорка “ е удължена с още два месеца . Москва излезе с посланието, че настояванията ѝ въпреки всичко не са задоволени. Тук е значимо уточнението, че западните наказания не обгръщат селскостопанската продукция на Русия, само че тя не може да парични преводи от продажбата ѝ през системата SWIFT. Киев просто приветства удължаването. 

Турският президент Реджеп Ердоган, който по-късно повече от седмица ще се изправи пред съперника си Кемал Кълъчдароглу на втория тур на изборите за държавен глава, гръмко разгласи удължаването на договорката, която е неоспорим имиджов триумф за него в дългогодишния му политически живот със противоречиви решения. 

Извън политическия подтекст на договорката обаче стои човешкият . Проф. Уилиам Моузли, учител по география и началник на специфична стратегия, която учи продоволствената сигурност по света, е събеседник на БНР по тематиката. 

„ Имаме 345 милиона души по света, които се сблъскват с апетит и неустановеност. Това е три пъти повече по отношение на равнищата преди пандемията . Очевидно е, че по-високите цени на храните способстваха за обстановката. Когато стартира съветската война против Украйна, цените на зърното доближиха най-високите си равнища за всички времена. Това беше февруари и март предходната година, след което последователно започнаха да спадат “.

В изявление за „ Нещо повече “ специалистът обърна внимание на значимостта на „ зърнената договорка “, както известно се назовава Черноморската самодейност. В момента тя носи сериозна неустановеност и за украинските фермери, само че и за всички, които се нуждаят от продукцията ми . Руската продукция сполучливо се осъществя в страните, които не признават западните наказания, само че и не отива към най-нуждаещите си, напомни Моузли.

Руснаците имат по-голяма изгода от по-честото предоговаряне на договорката . Това не е добре за световната продоволствена система, тъй като прибавя неустановеност “.

Оригинално договорката беше за 120 дни и бе удължавана на няколко пъти, само че този път се стигна единствено до два месеца, откакто през вчерашния ден международните медии разгласиха заглавието „ Последният транспортен съд с украинско зърно потегли “. Засега елементи към изискванията, при които е реализирано удължаването, не са известни.

„ Не познавам спецификите. Известно ми е, че има две съществени претенции от страна на руснаците . Едното е, че те упорстват земеделската им банка да още веднъж да получи достъп до системата за интернационалните разплащания SWIFT. Това ми се вижда съвсем невероятно поради западните наказания. Другото искане е да се възобнови потокът на амоняк през тръбопровода през Одеса. Това е основен съставен елемент в производството на изкуствени торове “.

Някои военни специалисти са на мнение, че точно този водопровод е повода Русия до момента в никакъв случай да не е нанасяла удари по пристанището в Одеса , въпреки градът нееднократно да е ставал жертва на съветски обстрел с ракети и дронове. 

Пазарите се приготвиха договорката да не бъде удължена, само че приветстваха новите 60 дни опция за черноморски експорт на украинско зърно. Означава ли това, че самодейността е сполучлива най-малко досега?

„ Бих споделил, че договорката е сполучлива. Тя разреши на Украйна да изнесе към 30 милиона тона зърно и друга селскостопанска продукция през черноморските си пристанища. Това разреши да се изпразнят складовете и направи допустимо новата годишна продукция да бъде складирана. В противоположен случай щеше да е предизвикателство новата продукция да бъде съхранявана. Въпросът е освен в достъпа до международните пазари, само че и за обезпечаването на по-добри условия за новия сезон. Вярно е, че част от това зърно не доближи страните, за които бе предопределено и това е основателна рецензия . От друга страна, в случай че не беше това зърно, щеше да е продукцията от друга страна, тъй като пазарите са свързани. По този метод цената пада, което е от изгода за всички. Вторият проблем, към който и вие реферирахте, е със прилежащите на Украйна страни. Той обаче се дължи на обстоятелството, че самата Украйна не може да изнася нормалните си количества продукция през Черно море. За последната година от страната са изнесени 56 милиона тона зърно и други селскостопански артикули, 30 милиона тона от които по море и останалите 26 милиона тона по суша. Това потисна цените на зърното, създадено от локалните фермери в някои европейски страни. Разбирам ги и даже им съчувствува, само че дано не забравяме с какъв брой огромни провокации би трябвало да се оправят украинските фермери , които най-вероятно още доста години няма да се върнат с продукцията си на международните пазари в предвоенните размери “, счита професор Уилиам Моузли. 

Пазарните правила са елементарни – отвори ли се ниша, тя незабавно се заема от различен

„ Русия окупира огромни елементи от Украйна, които са доста плодородни за зърно и други селскостопански култури. Също по този начин доста от земеделските площи са разрушени. Техниката в тези райони е развалена. Ще им отнеме доста време да се върнат към размерите на продукция, които имаха преди войната . Честно казано, коства ми се, че тази смяна в действителност ще е новото непрекъснато положение “.

…в което реколтата на други страни ще бъде повече на пазара от украинската. Според професор Моузли доста страни са насърчили локалната продукция, с цел да преодолеят зависимостта си от един или два източника – в тази ситуация Украйна, против която се води война и не може да изнася задоволително и агресорът Русия. Експертът не скри паниката си, че бруталната съветска война ще продължи прекомерно дълго. Към нещастието, която Кремъл предизвиква на Украйна, би трябвало да прибавим и глада на стотици милиони хора по света, подвластни от Световната продоволствена стратегия, която си осигуряваше продукция главно от двете воюващи страни. Според Моузли Русия сполучливо продава зърното си на Изток . Заместването на украинската продукция обаче няма да стане толкоз бързо, колкото настава гладът. 

Интервюто на Марта Младенова с проф. Уилиам Моузли в предаването „ Нещо повече “ можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР