За мен цел на пробива в НАП е политическа и

...
За мен цел на пробива в НАП е политическа и
Коментари Харесай

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

За мен цел на пробива в Национална агенция за приходите е политическа и това е несъмнено, само че е въпрос на доказване. Това съобщи пред Българска национална телевизия номинираният за основен прокурор Иван Гешев във връзка на теча на данни от Националната организация по приходите.

По думите му обвиненият Кристиян Бойков е оръдие и маша на това действие, а компанията, в която той работи съчетавала главната си активност киберрекет. Това била водещата версия, по която се работи.

Според него тази офанзива е съвпаднала с интензивно преекспониране на случая в избран кръг медии, свързани с подсъдимия Прокоприев и с Христо Иванов.

" С интензивно наличие по малките екрани на Атанас Атанасов, който е началник на Националната работа за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната доктрина по какъв начин надали не това е проведено от страната. След това се доразви със съществено медийно присъединяване на това момче, което някои назовават бял хакер. Определено не е бял ", разясни Гешев.

Той е безапелационен, че това е една координирана офанзива против страната.

Зам.-главният прокурор обясни още, че единият от конфискуваните компютри е бил отворен за 10 дни, макар, че се твърдяло, че са тежко криптирани.

Вътре са разкрили поразителен размер от данни. Имало и нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, които по думите на Гешев, трябвало да изтичат последователно.

Определено става дума за хакерство, само че несъмнено не е бяло, акцентира той.

Гешев добави още, че през идващите дни следва забавно развиване по случая.

Припомняме, че през вчерашния ден беше осуетен опит за хакерска офанзива и против Комисията за отбрана на персоналните данни.

Обвиненият за офанзива Кристиян Бойков съобщи пред bTV, че не той е пробил системата на приходната организация.

на 15 юли 2019 година ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите ревизираха сигнал от хакер, че е източена забележителна част от базата данни на Националната организация по приходите. Малко преди изявлението на президента от прокуратурата оповестиха, че арестуваният е освободен с претекст, че е належащо да се съберат повече доказателства.

На 17 юли на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвиняване за киберпрестъплението, откакто той беше арестуван на работното си място. Беше открито още, че младежът е пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години.

Ден откакто стана ясно, че има пробив и теч на персонални данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и съобщи, че една от версиите, по които се работи, е с съветска диря.

По мотив хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в Бъгария има неповторими вълшебници в IT сферата и би трябвало хакерите да работят за страната.

По-късно стана ясно, че два дни след оповестяването на хакерската офанзива против Националната организация за приходите (НАП), Комисията за отбрана на персоналните данни към момента не е получила отчета на Национална агенция за приходите за пробив в сигурността на данните. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР