За мен основният проблем в Перник е въпросът на лошото

...
За мен основният проблем в Перник е въпросът на лошото
Коментари Харесай

Димов: Основният проблем в Перник е лошото управление на ВиК

За мен главният проблем в Перник е въпросът на неприятното ръководство на ВиК сдружението. Това съобщи по Българска национална телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него въвеждането на воден режим в града е въпрос на локалните структури, а за казуса с недостига на вода от язовир “Студена ” е било ясно още през септември.

За страдание тематиката се политизира, само че доста ясно се появи с всички дейности на държавното управление, че се търси решение, безапелационен е Нено Димов.

“Загубите в Перник са над 75% по публичната водопреносна мрежа и при такава огромна загуба не е мъчно да се стигне до сходен вид рецесия. Когато има загуби 30% единствено до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя ”, сподели той.

Перник е единственият регионален център, който не е съумял да подаде план по Оперативна стратегия “Околна среда ”. Към 2017 година всички планове на другите регионални центрове са били осъществени, изясни още министърът.

Средствата по Оперативна стратегия “Околна среда ” заради некадърното ръководство и подозренията за корупция през 2013 година са спрени и рискувахме да загубим милиарди. Тогава апропо, управляваше държавното управление на Орешарски, партията на госпожа Нинова, добави Димов.

През 2011 година е имало сходна обстановка, само че не се е стигнало до сходен режим, може би тогава системата е била с по-малка загуба, добави министърът.

“След като локалното ВиК докара до тук нещата, естествено, че страната би трябвало да се намеси. Специфичното в тази ситуация с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и поръчки от него. Септември месец още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината ”, сподели Димов.

Относно общото положение на язовирите в страната и притеснителните данни за водоснабдяването в Ботевград, Димов съобщи, че язовирът там не се следи от министерството.

“Има 4 язовира, които ние следим и подлежат на по-сериозен надзор. Това са Асеновец към Сливен – 32%, Ястребино край Антоново – 42%, Дяково – 36% и Тича – над 55% ”, посочи министърът на екологията и водите.

Министър Димов разяснява и тематиката с импортирания италиански отпадък в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.

“Край Плевен площадката е лицензирана – позволено е сепариране и оползотворяване на боклуци, не е позволено горене. Има нотификация за импорт, само че би трябвало да се откри дали оползотворяването е в инструкции период, който е една година. Второ – дали е в по-големи количества от позволеното и трето, дали оползотворяването е станало по наставления метод ”, сподели той

Боклукът няма нищо общо със арестувания отпадък в Италия, безапелационен е министърът. Той изясни, че у нас няма издадено позволение за импорт на болнични боклуци, каквито клюки имаше в общественото пространство.

Относно откритият отпадък във Враца, Димов изясни, че площадката там не е лицензирана. Трябва да се ревизира дали става въпрос за боклук или суровина и дали има потенциал да се правят дейностите по обработката му.

В България се изгарят към 3%, междинното е за Европа е 27%, добави министърът.

И още – какви са ограниченията на министерството за оправянето със замърсяването на въздуха, вижте целия диалог във видеото! /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР