За мен е изключителна чест да бъда домакин на този

...
За мен е изключителна чест да бъда домакин на този
Коментари Харесай

Румен Радев: Да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите


За мен е изключителна чест да бъда хазаин на този банкет, отдаден на нашия Национален празник. Той ознаменува освобождението на България , бленувано от генерации българи, водили вековни битки за независимост и самостоятелност, за обективен и заслужен живот.

Това съобщи президентът Румен Радев на обичайния формален банкет по случай 3 март.

На тази дата българите почитаме своите герои - възрожденците, Априлците, опълченците . Днес ние си спомняме с признателност и отдаваме респект и на паметта на хиляди руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, сърби, черногорци, поляци, литовци и други герои, починали за свободата на нашата Родина.

В разгара на саможертвената клада на Априлското въстание от 1876 година и последвалата Освободителна руско-турска война цялото внимание на Европа е ориентирано към събитията в България . Ние сме признателни, че по това време цяла Европа поддържа българската идея. На тази дата ние си спомняме за Гладстон, Макгахан и Виктор Юго, които станаха доброволните гласове на България пред света.

Събитията от тези славни времена от дълго време са в аналите на историята , само че те остават надълбоко в нашата родова памет. Продължават да осветляват пътя на нова България с непреходните полезности на нашите възрожденци и с безконечния блян на нашия народ към независимост.

Симеон Радев написа, че свободата е трайна не когато слиза до народите, а когато народите се издигат до нея . Тази вечер измежду нас са част от строителите на модерна България. Позволете ми да се обърна с думи на признателност към всеки от Вас за напъните, които поставя страната ни да живее в мир, да просперира и да крепне духом.
 Радев обезпокоен бесовете на войната да не овладеят нашите души
Радев обезпокоен бесовете на войната да не овладеят нашите души

Недопустимо е над България да се веят други флагове с изключение на трибагреника

Живеем в комплицирани и тревожни времена и от нашата съвест и отговорност пред народа ни зависи да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите.

Особено наслаждение за мен е, че измежду нас довечера са и ръководителите на дипломатическите задачи, към които се обръщам с думи на признателност за доверието и поддръжката.

Водени от общи провокации, имам вяра, че ще продължим да работим все по този начин дружно и отговорено за по-мирен, по-силен, по-справедлив и човечен свят , с цел да сбъднем завета на един от огромните български революционери - Гоце Делчев, който беше споделил, че схваща бъдещето на света само като поле за културно състезание сред народите.

Още един път Ви благодаря, че всички сме дружно довечера, с цел да почетем нашия Национален празник. Желая Ви здраве, благоденствие и триумфи.

Честит празник!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР