За манипулиране на данни не знам, но за неотчитане на

...
За манипулиране на данни не знам, но за неотчитане на
Коментари Харесай

Министерството на финансите лъже за дефицита

„ За манипулиране на данни не знам, само че за неотчитане на данни – имаше подобен случай, както споделиха сътрудниците от „ Възраждане “. Но те не споделиха, че разликата от 6 милиарда лева беше открита от нас. Българска социалистическа партия излязохме с изказвания. И виновността не беше толкоз на Национален статистически институт, колкото на тогавашното Министерство на финансите, което през Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ не беше подало 6 милиарда лева тежест на вноса в България, което променяше доста брутния вътрешен артикул (БВП) “.
Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев по време на чуването на ръководителя на Национален статистически институт за статистическите данни, имащи отношение към влизането на България в Еврозоната и приемането на еврото.
„ След като 6 милиарда лева не бяха подадени, под паника бяха открити още 6 милиарда лева да се отчетат като доходи, с цел да може да се балансира тази, съгласно нас, преднамерена неистина откъм финансовото министерство. Така че, грешката можеше да излезе не 6 а 12 милиарда лева “, добави проф. Румен Гечев.
По думите му виновността на Национален статистически институт е за какво те не са забелязали, че Министерството на финансите им подава данни за импорт на енергийни носители с разлика от 6 милиарда лева по отношение на предходния интервал на предходната година: „ Това няма по какъв начин да стане, с изключение на при някаква трета международна война. Така че виновността тогава беше на МФ, само че и на отдела по разбори, който трябваше навреме да алармира за тази разлика. “
„ Каква е прогнозата на Национален статистически институт за  2024 година за енергийните носители, защото те ще бъдат главният мотор на ценовите нива у нас, и то при усложнени условия? Каква е вашата прогноза за динамичността на инфлацията през лятото и есента на 2024 година от позиция на измененията на цените на енергоносителите, защото тези цени по разбори ще порастват? “, обърна се към Атанас Атанасов проф. Гечев.
„ Поставям този въпрос, тъй като се чака цените на природния газ и на петрола да порастват, те към този момент започнаха да порастват, включително и по геополитически аргументи. Катар отхвърли да доставя полутечен газ на Европа за избран интервал,  президентът на Съединени американски щати Байдън забрани износа на полутечен газ – няма по какъв начин цените да не порастват. А от 1 януари ние от експортьор на електричество, станахме чист притежател – всеки ден с над 1000 мегаватчаса импорт, което ще утежни вноса в България “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия и се обърна към ръководителя на Национален статистически институт: „ След като ще имаме проблеми и с износа, и с вноса, свързани с енергоносителите – каква е прогнозата на Национален статистически институт за нивото на инфлацията до края на годината? “
Проф. Гечев сложи още веднъж казуса за гаранциите по повод инспекцията на информация, която Националният статистически институт получава от Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, информация, систематизирана от МФ.
„ Как Национален статистически институт управлява и обезпечава надеждността на информацията, която подава МФ? Национален статистически институт на нито една страна не приема информация на доверие “, обърна се към Атанас Атанасов социалистът.
В хода на дебата проф. Румен Гечев акцентира, че е цинично Европа, която е затънала в задължения - 90% от Брутният вътрешен продукт на еврозоната при ограничаване от 60%, бюджетен недостиг от 5 до 12% в Брутният вътрешен продукт, да държи сметка на България, че разликата е 0,8 или 1% над ограничаването на Маастрихт. „ Данните са значими, само че не толкоз за това дали ще влезем в еврозоната през 2025 година, защото ние няма да влезем, и популярност Богу, защото не сме подготвени, данните са значими поради решенията, които взимат българските държавни управления “, заключи националният представител от Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР